رفتن به محتوای اصلی

Almanya'dan Türk devletine: Yeni Navtex ilanı akılsızca

Almanya'dan Türk devletine: Yeni Navtex ilanı akılsızca
Almanya, Türk devletinin Doğu Akdeniz'de yeniden sismik araştırmalara başlamasına tepki göstererek Türk devletinin bu hamlesini “akılsızca” olarak nitelendirdi. Konuya dair AB’den yapılan açıklamada ise yeni Navtex ilanının gerginliğin yeniden tırmanmasına sebep olacağı uyarısı yapıldı.
posted onOctober 13, 2020
noدیدگاه

Alman hükümeti, Türk devletinin sismik araştırma için Doğu Akdeniz’de yeni Navtex ilan etmesine tepki gösterdi. Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Türk devletinin bölgede araştırma faaliyetlerine gerçekten başlamasının akılsızca bir adım olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Alman hükümet sözcüsü, “Bu çok üzücü ve bizim açımızdan Akdeniz’de tansiyonun düşürülmesine yönelik çabaları boşa çıkaracak akılsızca bir adım” ifadesini kullandı.

Maas Kıbrıs ve Yunanistan’a gidiyor

Türk devletinin yeni Navtex ilan etmesi ardından Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın yarın resmi temaslarda bulunmak üzere Kıbrıs ve Yunanistan’ı ziyaret edeceği bildirildi.

Alman Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Maas’ın Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Yunanistan’da ise Başbakan Kiryakos Mitsotakis ve mevkidaşı Nikos Dendias ile görüşmeyi planladığı bildirildi.

AB’den de tepki geldi

Yunanistan, Türk devletinin Doğu Akdeniz’de araştırmalara başlamasına sert tepki gösterdi.  GTürk gemisinin doğal gaz arama faaliyetleri yürütmesi için harekete geçirilmesini kınayan Yunan Dışişleri Bakanlığı, “Bu, doğrudan bölgedeki barışı ve güvenliği tehdit eden bir adımdır” açıklamasını yaptı. Bakanlık ayrıca Türk hükümetinin güvenilmez olduğunu ve gerçek anlamda diyaloğa ilgi duymadığını belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, Türk devletinin Doğu Akdeniz'deki yeni Navtex ilanının gerginliğin yeniden tırmanmasına sebep olacağını söyledi.

AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının Lüksemburg'da yaptığı Dış İlişkiler Konseyi toplantısından sonra gazetecilere açıklama yapan Borrell, toplantıda kapalı Maraş'ın bir kısmının Kuzey Kıbrıs’taki meşru olmayan yönetim tarafından açılması yönündeki karar ile Türk devletinin yeni Navtex ilanının da gündeme geldiğini belirterek, Türk devletinin bu hamlesinin üzüntü verici olduğunu ifade etti.

Türk devletinin bu hamlesinin gerginliğin yeniden tırmanmasına sebep olacağını belirten Borrell, Kuzey Kıbrıs’taki Türk idaresinin kapalı Maraş'ın açılması yönündeki kararının da karşılıklı güveni zedelediğini, gerginliği artırdığını ve karardan geri dönülmesi gerektiğini söyledi.

Güvenlik mekanizması üzerinde anlaşılmıştı

Türk devletinin araştırma gemisini geri çekmesi ardından Yunanistan ve Türk devleti arasında, NATO bünyesinde teknik görüşmelere başlamış ve iki ülke arasında yükselen tansiyon düşmüştü. Brüksel'deki NATO karargahında Türk ve Yunan askeri teknik heyetler arasında sürdürülen teknik görüşmeler sonucunda askeri gerilimi yatıştırmaya yönelik bir güvenlik mekanizması üzerinde anlaşıldığı açıklanmıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, mekanizmanın havada veya denizde yaşanabilecek "olası kazaların" önüne geçilmesi amacı taşıdığını söylemişti.