در حالی دولت استرالیا، روز سهشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه از اعمال تازهترین دور تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران خبر داد که این رژیم در دەها و صدها تحریم دیگر همچنان به فعالیتهای تروریستی، خرابکارانه و آشوبگرانەاش در خاورمیانه و جهان ادامه میدهد.
عدم برخورد جدی و عملی جامعه جهانی در برابر سیاستهای جنگ افروزانه ایران، چنان سطح وقاحت جمهوری اسلامی را افزایش داده که برخلاف رویه پیشین، مقامات ارشد این کشور طی روزهای اخیر به صراحت و آشکارا از لزوم ساخت بمب اتم و تدوین "دکترین نوین هستەای" خبر دادەاند.
بعد از حملات موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل در ١٣ آپریل، مقامات جمهوری اسلامی ایران به این قطعیت رسیدەاند که اسرائیل در روز و ساعتی نامشخص ضربەای ویرانگر به زیرساختهای نظامی و هستەای آنها خواهد زد پس هر روز در یک اضطراب و استرس کاملی به سر میبرند و گوش به زنگ هستند تا صدای انفجارها را بشنوند. در چنین شرایطی منطقی است که مقامات ارشد جمهوری اسلامی از ساخت بمب هستەای سخن بگویند تا کمی آرامش و امنیت به خود القا کنند.
در همین رابطه کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی و مشاور علی خامنەای، در گفتوگویی با شبکه الجزیره اعلام کرد: "در صورت هرگونه حملەای از سوی اسرائیل به ایران ما دکترین هستەای خود را تغییر خواهیم داد".
از سوی دیگر جواد کریمی قدوسی، نماینده مجلس شورای اسلامی ایران نیز در سخنانی از "غنی سازی ٩٠ درصدی تنها در نیم روز" خبر داد و از تولید بمب هستەای در طول یک هفته سخن گفت و تاکید کرد: "این تهدید متوجه رژیم صهیونیستی نیست بلکه هدف از این تهدیدها آمریکا و کشورهای اروپایی است که حامی سگ زنجیرەایشان هستند"
به همین بهانه مصاحبەای اختصاصی با دکتر رضا پرچیزاده، نظریهپرداز سیاسی و کارشناس امور امنیتی داشتیم. در این گفتگو از دکتر پرچیزاده درباره علت مطرح شدن مساله تغییر دکترین هستەای ایران و ساخت بمب اتم در این زمان و تحت چنین شرایطی پرسیدم که در جواب گفتند: "جمهوری اسلامی تحت فشار شدید داخلی و بینالمللی است. مردم در ایران مقاومت میکنند و در هر فرصتی به رژیم ضربه میزنند. اسرائیل هم تلاش کرده از حربه دستگاه امنیتی رژیم برای برجسته کردن رضا پهلوی بهرهبرداری کند و او و جریانی که حول محور وی شکل گرفته را علیه خود رژیم به کار بگیرد. آمریکا هم ظاهرا قید احیای توافق اتمی با تهران را زده و به جایش در فکر صلح دادن سعودی با اسرائیل است، که میتواند فشار منطقهای را روی رژیم تشدید کند. لذا جمهوری اسلامی که خود را در گوشه رینگ گرفتار میبیند، به عنوان آخرین ابزار برای جلوگیری از سقوط خود تهدید تولید بمب اتم را پیش کشیده است".
از دکتر رضا پرچیزاده پرسیدم که آیا مطرح شدن دکترین جدید هستەای رژیم ایران میتواند موجب اتحاد قاطع بینالمللی علیه جمهوری اسلامی شود، یا جهان با آن کنار خواهد آمد که ایشان در جواب متذکر شد: "مطرح شدن این قضیه به خودی خود نمیتواند در غرب واکنشی جدی برانگیزد، چون غرب الان در چندین جبهه در سراسر جهان درگیر است. در اوکراین با روسیه و در خاور دور با چین درگیر است. در آفریقا هم با کودتاهای نظامیانی روبروست که خواستار اخراج نیروهای غربی و جایگزینی آنها با روسها و چینیها هستند. در خاورمیانه هم با مساله اسرائیل و فلسطین دست به گریبان است. جمهوری اسلامی هم روی همین درگیریها حساب میکند، و امیدوار است غرب مثل قضیه پاکستان و کره شمالی در نهایت روی اتمی شدن ایران چشم ببندد. با این وجود، عوامل مختلف شامل فشار مخالفان رژیم روی غرب به علاوه لابیگری عربها و اسرائیل و دیگر دشمنان رژیم میتواند غرب را به واکنش علیه جمهوری اسلامی وادارد".
از جمله دغدغەها و سئوالاتی که ذهن هر ایرانی را به خود مشغول میکند این است که چرا غرب بویژه آمریکا با جمهوری اسلامی درباره مساله هستەای و فعالیتهای تروریستی رژیم اینقدر مماشات میکند که دکتر پرچیزاده در جواب یادآور شد: "مماشات غرب با جمهوری اسلامی دلایل بسیاری دارد. یکی این است که بخشی از دستگاه سیاسی آمریکا از لحاظ ایدئولوژیک با جمهوری اسلامی همسویی دارد. دلیل دیگر خطای محاسباتی واشینگتن درباره پتانسیلهای خرابکارانه رژیم است، که بخش مهمی از آن از طریق کارزار نفوذ رژیم در غرب توسط افرادی مثل حسین موسویان و گروههای لابیگری مثل «نایاک» القا میشود. اما دلیل اصلی به نظر میرسد که عدم وجود جایگزینی معقول برای جمهوری اسلامی باشد، که واشینگتن را به معامله کجدار و مریض با همین رژیم مجبور کرده است. رژیم هم به این حقیقت آگاه است و مدام «آلترناتیوهای افراطی» را جلو میاندازد تا غرب به تغییر رژیم در ایران رغبت نکند. «پهلویطلبی» را باید در این کانتکست دید."
در آخر از دکتر پرچیزاده پرسیدم غرب در قبال برنامه هستەای و فعالیتهای تروریستی رژیم ایران در خاورمیانه چه کاری باید انجام میداده که تاکنون نکرده است که در جواب خاطرنشان شد: "از آنجایی که ایدئولوژی اسلامگرایانه جمهوری اسلامی یک جهانبینی ذاتا سرکوبگر، مداخلهجو و توسعهطلب است، تا زمانی که این رژیم هست، به تروریسم حکومتی و تولید تسلیحات خطرناک شامل بمب اتم و موشک بالستیک ادامه میدهد، و توسعهطلبی خود در خاورمیانه را گسترش میدهد. این رژیمی نیست که نورمال بشود تا دنیای متمدن بتواند با آن کنار بیاید. تنها راه متوقف کردن این قضایا ساقط کردن جمهوری اسلامی و استقرار دموکراسی در ایران است. غرب هنوز تصمیم به انجام این کار نگرفته است، و به همین دلیل هم رژیم میتواند با صرف هزینه بسیار در عرصه اپوزیسیون بازیگردانی کند. ولی هنگامی که غرب به جد تصمیم به تغییر رژیم در ایران گرفت، دست دموکراسیخواهان بازتر میشود".
مصاحبه و گزارش: دالانپر