رفتن به محتوای اصلی

Irak- Sokaklar siyasi gurupların mücadele alanı haline geldi

Irak- Sokaklar siyasi gurupların mücadele alanı haline geldi
posted onDecember 16, 2018
noدیدگاه

برچسب‌ها

Irak

Basra’nın ekonomik kaynaklarını kontrol etmeyi amaçlayan Iraklı siyasi gurupların kenti mücadele alanı olarak seçtikleri öğrenildi. Bağdat Valiliği seçimleri için birbirine giren Iraklı guruplar şimdi Basra Valiliği görevi için birbirleri ile mücadele ediyor.
Irak’ın güneyinde bulunan Basra ülkenin ekonomik geliri yüksek en önemli kentlerden biri olarak biliniyor. Kentteki ekonomik kaynakları kontrol etmeyi amaçlayan Iraklı siyasi gurupların kenti mücadele sahasına dönüştürdüğü ifade ediliyor. Basra İl Meclisi’nin Esed Eydani’yi yeni vali olarak belirlememesinin ardından başlayan tartışmalar sokağa yansıdı.
Irak petrol ihracının yapıldığı ve denize kıyısı bulunan kent ülkenin en zengin eyaleti konumunda. 12 Aralık’ta Iraklı Umer Hekim ve Mukteda Sedr Koalisyonu, Nuri Malki ve Hadi Amiri Koalisyonuna karşı girişimde bulunarak Basra Valiliği’ne Esed Eydani’nin yerine Şedad Fars’ı aday gösterdi.
İl meclisi toplantısında yaşanan seçimin ilk turunda herhangi bir sonuç alınamamasının ardından Tahran rejimine yakın, Nuri Maliki ve Hadi Amiri’nin de tahriki ile halkın valilik binasına yürüdüğü belirtildi. İl Meclisi binası önünde toplanan protestocular, İl Meclis Başkanı Esat Keytan'ın evine doğru yürüdü. İl Meclisi Bakanının evini sıkı koruma altına alan güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı.
Umer Hekim Mukteda Sadr Koalisyonu Bağdat Valiliği içinde Mukteda es-Sadr’a bağlı Ahrar Grubu üyesi Fazıl Şiveli’yi seçmişlerdi. Bağdat Valiliği görevini eski Başbakan Nuri el-Maliki’ye bağlı Kanun Devleti Grubu üyesi Atvan Atvani yürütüyordu ve bu gruptan yeni vali seçimine itiraz etmişti.
Uzmanlar siyasi gurupların Basra’yı yeni mücadele alanı olarak seçmelerinin birkaç nedeninin olduğunu belirtiyorlar. İran’a, yakın Hadi Amiri ve Nuri Maliki’nin Basra’daki valilik görevini kontrol altına alarak ekonomik krizde olan ve ambargo altında bulunan İran ile ekonomik ilişkileri devam ettirerek Tahran’ının ekonomik krizi hafifletmeyi amaçladıkları belirtiliyor.
Umer Hekim ve Muqteda Sadr Koalisyonunun da kent bölgedeki ekonomik kaynakları elinde bulundurarak bölgede İran’a yakın Maliki – Amiri ittifakına karşı üstünlük kurmayı, Basra halkının yaz Bağdat’a karşı protestolarının önüne geçmeyi amaçladıkları belirtiliyor.