رفتن به محتوای اصلی

Coronavirüs vaka sayısı 2 milyonu can kaybı 120 bini aştı

Coronavirüs vaka sayısı 2 milyonu can kaybı 120 bini aştı
Dünya genelinde Coronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 120 bini geçti. Vaka sayısı da bugün itibariyle 2 milyonun üzerine çıkmış durumda. IMF, gelişmekte olan ülkelere borç ödemelerinde kolaylık sağlayacağını duyurdu.
posted onApril 14, 2020
noدیدگاه

Worldometers verilerine göre Dünya genelinde yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 120 bini geçti. Vaka sayısı da bugün itibariyle 2 milyonun üzerine çıkmış durumda.

Coronavirüsle ilgili anlık resmi verilerin derleyen Worldometers verilerine göre dünya genelinde Coronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 120 bin 851’e, vaka sayısı ise 1 milyon 938 bin 786’ya ulaştı.

En çok vaka ve ölümün yaşandığı ülkeler sıralamasında ABD 587 bin 173 vaka, 23 bin 644 can kaybı ile ilk sırada yer alırken ABD’yi 159 bin 516 vaka ve 20 bin 465 can kaybıyla İtalya,  172 bin 541 vaka ve 18 bin 56 can kaybıyla İspanya, 136 bin 779 vaka ve 14 bin 967 can kaybıyla Fransa, 88 bin 621 vaka ve 11 bin 329 can kaybıyla İngiltere izliyor.

İspanya'da bazı şirketler Pazartesi günü işbaşı yapacak

Coronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerden biri olan İspanya'da, ölümlerde nispeten azalma görülse de ülke genelinde hayatını kaybeden kişi sayısı 18 bini aştı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sokağa çıkma yasaklarının gevşetilmesinin Coronavirüsle mücadelede kat edilen yola bağlı olduğunu söyledi. Ülkede bazı şirketler Pazartesi günü yeniden işbaşı yapmaya hazırlanıyor.

Fransa'da sokağa çıkma yasağı 11 Mayıs'a uzatıldı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede 17 Mart'ta başlayan ve 15 Nisan'da sona ermesi planlanan sokağa çıkma yasağını, 11 Mayıs'a kadar uzattığını açıkladı. Macron, okulların aşamalı olarak açılacağını, ancak eğlence mekanlarıyla kamuya açık alanların Mayıs ayından sonra da kapalı kalmaya devam edeceğini belirtti.

Mayıs ayından itibaren okulların aşamalı olarak açılacağını belirten Macron, üniversitelerin yaza kadar kapalı kalmaya devam edeceğini söyledi. Macron, "Sizden istediğim şeyin zorluk derecesinin farkındayım. Ama salgın hala kontrol altına alınmış değil. 11 Mayıs, yeni bir aşamanın başlangıcı olacak" diye konuştu.

İngiltere'de ölümler ilk açıklanandan fazla

Yayınlanan son resmi verilere göre, İngiltere'de Coronavirüs kaynaklı ölümler ilk açıklanan rakamlardan yüzde 15 daha fazla. Ulusal İstatistik Dairesi Başkanı Nick Stripe yaptığı açıklamada "3 Nisan itibariyle Coronavirüs kaynaklı ölümlere ilişkin son veriler kıyaslandığında, Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün ilk açıkladığı rakamlardan yüzde 15 oranında daha fazla ölümün olduğunu görüyoruz" dedi. İngiltere'de bugün itibariyle açıklanan vaka sayısı 88 bin 621, ölü sayısı da 11 bin 329 kişi.

Başbakanı Boris Johnson taburcu edildi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson yoğun bakımdan çıkmasının ardından yaptığı ilk açıklamada sağlık çalışanlarına teşekkür etti. Johnson ‘‘Onlara ne kadar teşekkür etsem az. Hayatımı onlara borçluyum’’ dedi. Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada da Johnson’un durumunun hızla iyiye gittiği ve doktorlarının tavsiyesi üzerine çalışmaya hemen geri dönmeyeceği, bir süre daha dinleneceği kaydedildi.

Avusturya ve Polonya karantinayı hafifletiyor

Avusturya ve Polonya bazı karantina koşullarını hafifletme kararı aldı. Avusturya'da yeni kurallar bugün Polonya'daysa 19 Nisan'dan itibaren geçerli olacak. Buna göre küçük çaplı mağaza ve dükkanlar açılabilecek.

İran rejimine göre can kaybı 4 bin 683

iran

 

Coronavirüs kaynaklı vaka ve can kayıplarını gizleyen İran rejiminin resmi olarak açıkladığı verilere göre İran ve Doğu Kürdistan’da (Rojhelat) vaka sayısı 74 bin 877, can kaybı ise 4 bin 683.

İran rejimi Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, İran ve Rojhelat genelinde son 24 saatte Coronavirüs nedeniyle 98 kişinin daha yaşamını yitirdiğini, tespit edilen yeni vaka sayısının da 1574 olduğunu söyledi.

Böylece Coronavirüs kaynaklı can kaybının 4 bin 683'e çıktığını aktaran Cihanpur, vaka sayısının ise 74 bin 877'ye ulaştığını savundu.

Cihanpur, hastanelerde tedavi gören 3 bin 691 hastanın durumunun kritik olduğunu ayrıca, iyileşenlerin sayısının bir gün içinde 2 bin 146 arttığını ve şu ana kadar sağlığına kavuşan toplam hasta sayısının 48 bin 129 olduğunu söyledi.

Kiyanuş Cihanpur, bugüne kadar yapılan Coronavirüs test sayısının ise 287 bin 359 olduğunu sözlerine ekledi.

İran ve Rojhelat'ta 97 ölümün kaydedildiği 14 Mart'tan sonraki 31 gün içinde ilk kez günlük can kaybında 100'ün altına düşüldü. Vaka sayısında da son 22 gün içinde en düşük artış kaydedildi.

Türkiye ve Bakur’da vaka sayısı 61 bin 49

Vaka ve can kayıplarının son günlerde artış eğilimine geçtiği Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da (Bakur) Türk devletinin resmi açıklamalarına göre vaka sayısı 61 bin 49’a, can kaybı ise bin 296’ya yükseldi.

Türk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, 98 kişinin daha Coronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesiyle Türkiye ve Bakur’da can kaybının bin 296'ya yükseldiğini belirtti.

Öte yandan geçtiğimiz Cuma akşamı, ani bir kararla gece saat 24.00 itibariyle 2 günlük ani sokağa çıkma yasağı ilan edip insanların marketlere yığılmasına ve Coronavirüsün yayılması gibi tehlikeli bir duruma yol açan Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifa etmesi Türkiye’de gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

Soylu’nun bu kararı, tip ve bilim insanları ve halktan büyük tepki almış, bu tepkilerin ardından Bakan Soylu istifa etmişti.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise tüm tepkilere karşın Süleyman Soylu’nun istifasını kabul etmemiş, Soylu görevine devam etmişti.

WHO: Vakaların yüzde 90’ının olduğu Avrupa ve ABD’de zirveye ulaşılmadı

Margarit

 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sözcüsü Margaret Harris, dünya genelinde Coronavirüs vaka bildirimlerinin yüzde 90'ının Avrupa ve ABD'den geldiğini belirterek, "Dolayısıyla kesinlikle henüz zirveyi görmüyoruz" dedi.

BM Cenevre Ofisi'nde video konferans yoluyla düzenlenen basın toplantısında, Coronaavirüsün tüm dünyaya yayıldığına işaret eden Sözcü Harris, dünyanın aşı bulunması için 12 ay veya daha uzun süre beklemesi gerektiğini vurguladı.

Pandeminin Avrupa'da zirve yapıp yapmadığına ilişkin sorusuna Harris, "Salgının dünya genelinde görünümüne bakıldığında, vakaların yüzde 90'ı Avrupa ve ABD'den geliyor. Dolaysıyla kesinlikle henüz zirveyi görmüyoruz" karşılığını verdi.

Harris, Avrupa'da İtalya ve İspanya dahil olmak üzere bazı ülkelerde salgının hafiflediğini ancak İngiltere ve Türkiye'de artışın devam ettiğini söyledi.

Salgının yavaşlama belirtileri üzerine bazı Avrupa ülkelerinde kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik hamlelere de değinen Harris, bu konuda WHO’nun bugün veya yarın yayımlanacağı kılavuza uyulması çağrısında bulundu.

Aynı zamanda epidemiyoloji uzmanı olan Dr. Harris, kısıtlamaların kaldırılmasından önce iş yerleri ve okulların salgından korunması ve kalabalık mekanlarda sosyal mesafe kurallarında uyulması gerektiğinin altını çizdi.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 27 Mart'ta yaptığı açıklamada, Coronavirüs aşısı için minimum 12-18 ay beklenmesi gerekeceğini bildirmişti.

IMF’den gelişmekte olan ülkelere yardım

Uluslararası Para Fonu (IMF) korona krizi nedeniyle 25 gelişmekte olan ülkeye borçlanma kolaylığı sağlayacaklarını açıkladı. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, yoksul devletlere altı ay süresince yeni tip koronavirüsle mücadele amacıyla acil kredi desteği verileceğini duyurdu. IMF Yönetim Kurulu, başvurusu onaylanan ülkeler arasında Afganistan, Nepal, Haiti, Yemen ve bazı Afrika ülkelerini saydı.

Acil borç yardımları IMF'nin Afet Etkilerinin Sınırlandırılması ve Borcun Hafifletilmesi Fonu (CCRT) tarafından sağlanacak. Bu fon 2005 yılında Batı Afrika’da baş gösteren Ebola krizi sırasında oluşturulmuştu. IMF Başkanı Georgieva fonun bu kez koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak amacıyla devreye sokulduğunu belirterek şunları söyledi:

"En yoksul ve kırılgan üye ülkelerimize yapılan yardımlar IMF’ye olan borç yükümlülüklerini önümüzdeki altı ay için karşılamalarını sağlayacak ve bu yolla kısıtlı mali kaynaklarını hayati önemdeki tıbbi ve diğer yardım önlemlerini almak için kullanabilmelerine yardımcı olacak.”

Uluslararası topluma yardım çağrısı

CCRT 500 milyon dolarlık borç yardımı sağlama kapasitesine sahip. İngiltere’nin 185 milyon dolar, Japonya’nın 100 milyon dolarlık katıkıda bulunduğunu açılayan Georgieva, Çin ve Hollanda'nın da katkıda bulunacağını belirtti. Toplam miktarın 1 milyar 400 milyon dolara ulaşacağını dile getiren IMF Başkanı diğer devletlere de katkıda bulunma çağrısı yaptı. 

IMF’den borç yardımı alan ilk ülkeler Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Gambiya, Madagaskar, Haiti, Malavi, Mali, Mozambik, Nepal, Nijer, Ruanda, Tacikistan, Togo, Yemen.

Worldometers verileri

Worldometers’ın Coronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerle ilgili istatistik tablosu şu şekilde:

Corona