رفتن به محتوای اصلی

Çin’den Coronavirüs aşısının kitlesel üretimine onay

Çin’den Coronavirüs aşısının kitlesel üretimine onay
Dünya’da başta ABD ve Almanya olmak üzere Coronavirüse karşı aşı ve tedavi ilaçları geliştirme çalışmaları sürerken Çin, Coronavirüse karşı geliştirdiği aşıya klinik denemeler ve kitlesel üretimi için onay verdi.
posted onMarch 18, 2020
noدیدگاه

Çin’de Coronavirüse karşı geliştirilen aşıya klinik denemeler ve kitlesel üretim için onay verildiği bildirildi.

Çin devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre, Askeri Tıp Akademisinden bir araştırma ekibi tarafından yeni tip Coronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşının güvenlik, etkinlik ve kalite denetimlerinden geçirildiği ve kitlesel üretim için ön hazırlıkların başladığı belirtildi.

Çin Askeri Tıp Akademisinden biyolog mühendis Tümgeneral Çen Vei önderliğindeki araştırma ekibinin hazırladığı aşının bir alt birim aşı olduğu, içeriğinde yalnızca Coronavirüsün hastalığa yol açmayan antijen kısımlarını içerdiği ifade edildi.

Alt birim aşılar, hastalığa yol açan patojenin güçsüzleştirilmiş bir versiyonunu içeren aşılara göre daha güvenli ve istikrarlı görülüyor fakat potajen içeren aşılara göre daha zayıf bir koruma sağlıyor. 

Onayın ardından kısa süre içinde aşının klinik denemelerine başlanması bekleniyor.

ABD’de ilk Coronavirüs aşısı yapılmıştı

ABD’nin Seattle kentindeki Kaiser Permanente Washington Araştırma Enstitüsü, Coronavirüse karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirdikleri aşının ilk denemesini bir gönüllü üzerinde yaptıklarını duyurmuştu.

Enstitü, küçük bir teknoloji şirketinde operasyonlar müdürü olarak çalışan ilk deneğe bir muayene odasında aşı enjekte edildiğini, üç kişinin de sırada olduğu ve toplamdaysa 45 gönüllüye birer ay arayla iki doz aşı uygulanacağı bilgisini paylaşmıştı.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip Coronavirüs, 150'den fazla ülke ve bölgede 180 binden fazla kişiye bulaştı. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) ‘pandemi’ (küresel salgın) olarak nitelediği hastalık nedeniyle şu ana kadar ölenlerin sayısı 8 bine yaklaştı.