Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Türk devletinin İdlib’de darbe yemesi ardından sürekli Avrupa ülkelerine karşı koz olarak kullandığı Türkiye’deki Suriyeli göçmenlere sınır kapılarını açması ardından yaptığı açıklamada göçmenlere seslenerek “Geri çevrileceksiniz” dedi.
Miçotakis, Türk devletinin gayri insani bir şekilde göçmenleri siyasi şantaj amacıyla kullanmak amacıyla kapıları açmasıyla ülkesine “yasadışı” geçmeye çalışan göçmenleri geri çevireceklerini söyledi.
Twitter hesabından açıklama yapan Miçotakis, "Yunanistan'a yasadışı olarak girmeye çalışmayın. Geri çevrileceksiniz" dedi.
Sınırlarını mültecilere karşı koruyacaklarını belirten Yunanistan Başbakanı, bir aya kadar da herhangi bir iltica başvurusunu kabul etmeyeceklerini söyledi.
Miçotakis ayrıca, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile birlikte Türkiye sınırına gideceğini belirtti.
AB Konseyi Başkanı sınıra gidecek
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de, 3 Mart Salı günü Yunanistan-Türkiye sınırına gideceğini duyurdu.
Twitter hesabından açıklama yapan Michel, "Yunanistan'ın Avrupa sınırlarını korumasını destekliyoruz. Sahadaki durumu yakından takip ediyoruz" ifadesini kullandı.
Michel, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile Yunanistan-Türkiye sınırını ziyaret edeceğini açıkladı.
BM: Sınırda 13 bin göçmen bulunuyor
Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saat 19.40 itibarıyla Edirne'den Yunanistan’a geçen düzensiz göçmenlerin sayısının 100 bin 577 olduğunu iddia etti.
Türk İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Türkiye'de bulunan Suriyelilere "geçici koruma" uygulamaya devam edildiğini ve Suriyeli göçmenlerden Türkiye’yi terk etmelerini istenmediklerini iddia etmişti.
“Kalmak isterlerse kalabilirler. Gitmek isterlerse de gidebilirler” diyen Altun, sadece mültecilerin Türkiye'den ayrılmasını engellememe yönünde bir politika değişikliğine gittiklerini söylemişti.
Ancak Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü ise sahadaki çalışanlarından gelen raporlara göre cumartesi akşamı itibariyle Türkiye-Yunanistan sınırında en az 13 bin göçmenin bulunduğunu bildirdi.
BM örgütü Pazarkule ve İpsala gibi sınır kapılarının yanı sıra çok sayıda kaçak geçiş noktasında yığılmalar olduğunu kaydetti.
Mültecilerin sınır kapısında bekleyişi sürüyor
Öte yandan, Avrupa'ya geçmek için Edirne'ye gelen binlerce göçmenin Pazarkule Sınır Kapısı önünde ve Yunanistan güvenlik güçlerinin tellerle oluşturduğu tampon bölgedeki bekleyişleri devam ediyor. Ajanslar Pazar sabahı 2 bin kişinin daha buraya geldiğini bildirdi.
Başta İstanbul olmak üzere Anadolu'nun pek çok kentinden Türk devletinin teşvikleri ile Edirne'ye gelen göçmenler, Yunanistan'la kara sınırının olduğu Karaağaç Mahallesi'ndeki Pazarkule Sınır Kapısı'nda yoğunluk oluşturuyor.
Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (eski adıyla FRONTEX) da alarm durumuna geçti.
Yunanistan: 10 bin mültecinin geçmesini engelledik
Yunanistan ise binlerce sığınmacının ülkeye girişini engellediğini açıkladı. Yunan makamları Cumartesi sabah saatlerinde yaptıkları açıklamada 4 bin mültecinin ülkeye girmesini engellediğini açıklamıştı.
Yunan yetkililer Cumartesi sabah saatlerinden Pazar sabahına kadar olan son 24 saatte de 9 bin 972 kişinin ülkeye yasadışı şekilde girmesine engel olunduğunu bildirdi.
Atina Pazar sabahı yaptığı açıklamada Cumartesi gününden bu yana 130 göçmenin tutuklandığını duyurdu.
Deniz yoluyla geçişler
Maddi imkanı olmayan kişiler karadan Yunanistan’a geçmeye çalışırken göçmen kaçakçılarına ödeme gücü olan sığınmacılar ise deniz yoluyla Yunan adalarına geçmeyi deniyor.
Pazar sabahı 220 kişiyi taşıyan 4 botla Midilli adasına ulaşırken 5 bot da Samos adasına geçti.
Cumartesi günü hava şartlarının müsait olmamasından dolayı 180 mültecinin deniz yoluyla Yunanistan’a geçtiği bildirilirken havaların düzelmesiyle Pazar günü bu sayının artması bekleniyor.