رفتن به محتوای اصلی

İsrail, İstanbul’daki vatandaşların uyardı: Hemen ayrılın!

 İsrail, İstanbul’daki vatandaşların uyardı: Hemen ayrılın!
posted onJune 19, 2022
noدیدگاه

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, İstanbul’u ziyaret eden vatandaşlarının en kısa sürede kentten ayrılmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleştiği bir dönemde iki ülke arasında yeni bir kriz yaşanıyor. Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlarına yönelik seyahat uyarılarını genişleten İsrail hükümeti, bu defa İstanbul’da yaşayan İsraillilerin bir an önce ülkeden ayrılmaları gerektiğini açıkladı.

Parlamentoda konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, geçen ay İran’ın Türkiye’deki İsrail vatandaşlarına yönelik saldırı girişimlerinin önlendiğine dair haberlere değindi.

Yair Lapid, “Bu terör saldırıları kasıtlı olarak İsraillileri hedef alıyor. İran, İsraillileri kaçırmayı veyab öldürmeyi planlıyor. Bu gerçek ve ciddi bir tehdit” dedi.

Vatandaşlarına bir an önce Türkiye’den ayrılma çağrısı yapan Lapid, “Vatandaşlarımız gerekmedikçe İstanbul veya Türkiye’ye gitmemelidir. Eğer İstanbul’daysanız hemen ülkenize dönün. Eğer İstanbul’a uçuş planınız varsa iptal edin” ifadelerini kullandı.

22 Mayıs günü İran’ın başkenti Tahran’da İran Devrim Muhafızları Ordusu mensubu Albay Hassan Sayad Khodayari motosikleli iki saldırganın açtığı ateş ile öldürülmüştü. İran bu olaydan İsrail’i sorumlu tutmuştu. 

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi 30 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, İran’ın “intikam saldırında” bulunacağını belirterek, Türkiye’deki vatandaşlarına yönelik seyahat uyarısını güncellemişti. Konsey, Türkiye’yi "yüksek riskli ülke" ilan etmişti.