رفتن به محتوای اصلی

Chomsky: Rojava’nın şu ana kadar ayakta kalması mucize

Chomsky: Rojava’nın şu ana kadar ayakta kalması mucize
“Rojava’da, bu tarif edilmez acının orta yerinde, özgürlük ve adalet adına başarılanlar, dünya çapında bu değerlere kendini adamış herkes için bir ilham kaynağı oldu” diyen Amerikalı filozof Noam Chomsky, ancak Rojava’nın şu anda zor bir durumda olduğunu ve burada öncelikli problemin hayatta kalmak olduğunun altını çizdi.
posted onJanuary 16, 2021
noدیدگاه

Rojava Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından düzenlenen “Rojava’ya özgürlük” başlıklı yıllık konferans dizisinde Amerikalı önemli dilbilimci, filozof, tarihçi, sosyal eleştirmen Noam Chomsky konuk oldu.

İnternet üzerinden çevirimiçi düzenlenen toplantıda Noam Chomsky, Rojava’da halkların DAİŞ’e karşı zaferinin adalete ve özgürlüğe kendini adayanlara ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Chomsky, “Rojava’da, bu tarif edilmez acının orta yerinde, özgürlük ve adalet adına başarılanlar dünya çapında bu değerlere kendini adamış herkes için bir ilham kaynağı oldu. Trump yönetimi tutarlı politikaları olmamasıyla eleştirildi ancak bu tamamıyla doğru değil. Emperyalizm tarihinde pek çok örneği olan basit prensiplere dayalı genel küresel bir stratejiyi taklit etti” ifadelerini kullandı.

“Rojava’nın şu ana kadar ayakta kalması mucize”

Rojava’nın şu an zor bir durumda olduğuna dikkat çeken Chomsky, “Rojava’da öncelikli problem hayatta kalmak. Rojava, Türk devletinin, ABD tarafından izin verilen saldırganlığı, gaddar Esad rejimi ve bölgedeki diğer düşman güçler varken hayatta bile kalamayabilir. Rojava'nın şu ana kadar ayakta kalması neredeyse bir mucizeydi. Devam ettirmek de pek tabii kolay bir görev olmayacaktır. ûluslararası dayanışma mümkün. Rojava örneği bu konuda oldukça fikir verici. Rojava, muazzam başarılara imza atıp uluslararası çevrelerde önemli bir sempati uyandırdı. Ancak yeterli değil çünkü pek az insan biliyor" diye konuştu.

“Biden, halk tarafından baskı görmediği müddetçe Rojava’ya yardım etmeyecek”

Biden'ın Trump'a göre biraz daha farklı olabileceğini belirten Chomsky şöyle devam etti: 

“ABD’nin yeni başkanı Joe Biden'ın, Trump gibi Türkiye'ye, (Rojava'yı) işgal edip, insanları istediğiniz gibi öldürün diyeceğini zannetmiyorum. Ancak halk tarafından baskı görmedikleri müddetçe (Rojava'ya) yardımcı da olmayacaklardır. George Floyd öldürüldükten sonra muazzam biçimde dolup taşan protestolara küresel halk desteği vardı. Bu, yıllarca süren örgütlenme ve eğitimin ardından gerçekleşti. Dolayısıyla, halk hareketleri sürerse, tıpkı Rojava'da olduğu gibi, harika fırsatlar yakalayabilirler."