رفتن به محتوای اصلی

İran rejimi bir günde 13 Kürt yurttaşı gözaltına aldı

İran rejimi bir günde 13 Kürt yurttaşı gözaltına aldı
İran rejimi güvenlik güçlerinin, bir gün içerisinde Rojhelat’ın Bokan, Meriwan, Serdeşt, Kerec ve Mahabad kentlerinde en az 13 Kürt yurttaşı gözaltına aldığı bildirildi.
posted onJanuary 11, 2021
noدیدگاه

Dünya güçleriyle yaşadığı gerginliklerin had safhada olduğu süreçte de Kürt halkına yönelik baskı ve şiddetini eksik etmeyen İran İslam Cumhuriyeti’nin Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) Bokan, Meriwan, Kerec ve Mahabad kentlerinde bir günde en az 13 Kürt yurttaşı gözaltına aldığı bildirildi.

Rojhelat İnsan Hakları Örgütü Hengaw yaptığı açıklamada geçen Cumartesi günü İran rejimi İstihbarat Teşkilatı İtlaat’ın Bokan şubesi ekiplerinin Ezime Naseri isimli Kürt yurttaşın gözaltına alarak bilinmeyen bir yere götürdü.

Hengaw’ın Bokan’daki kaynaklarına dayandırdığı açıklamasına göre, İtlaat ekibi sivil kıyafetlerle gaz sorununu çözmek bahanesiyle Ezime Naseri’nin evine baskın düzenleyerek, Naseri’yi gözaltına aldı. Kaynaklar, Ezime Naseri’nin gözaltına alındıktan sonra nereye götürüldüğünün bilinmediğini belirtti.

Aynı gün içerisinde İran rejimi Meriwan İtlaat Şubesi ekiplerinin de Karwan Minuwi ve Dana Semedi isimli yurttaşları gözaltına aldığını duyuran Hengaw, Meriwan’da Minuwi ile Semedi dışında da Kürt yurttaşların gözaltına alındıklarını ancak sayıları ve isimlerinin öğrenilemediğini aktardı.

Hengaw açıklamasının devamında Serdeşt kenti Rebet ilçesinde de İtlaat güçlerinin Mahabad Üniversitesi’nde İngilizce öğretmeni olan Ferhad Musapur ile birlikte aynı üniversitede öğrenci olan Feridun Musapur ve Behmen Yusufzade’yi gözaltına aldığı bildirildi.

İran rejimi İtlaat mensuplarının Mahabad’da 6, Meriwan’da ise bir öğrenciyi gözaltına aldığını kaydeden Hengaw, Mahabad’da gözaltına alınan 6 öğrencinin Derya Talabani, Wave Xazri, Salari Rahawi, Ferzad Samani, Afşin Mam Ahmedi ve Sirwan Nuri olduğunu açıkladı.

Hengaw Meriwan’da gözaltına alınan öğrencinin ise Suhaib Bedruş olduğunu kaydetti.