İsviçre'deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde 24 Ağustos'ta başlayan Suriye Anayasa Komitesi 3'üncü tur toplantıları sona erdi.
Beşar Esad rejimi, bazı sivil toplum kuruluşları ve Suriye muhalefeti temsilcilerinden 15'er kişi olmak üzere 45 kişiden oluşan anayasanın yazımından sorumlu "küçük grup" üyelerinin son gün toplantısı ardından ilerlemenin sağlanamadığı bildirildi.
Toplantılara başkanlık eden BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, düzenlediği basın toplantısında, Suriye iç savaşının 10’uncu yılına girdiğini belirterek, taraflar arasında pek çok alanda "kuvvetli anlaşmazlıklar" bulunduğunu söyledi.
Tarafları yeniden bir araya getireceklerini ancak tarih vermeyen Pedersen, 4'üncü tur görüşmelerini, taraflar arasındaki mevcut ortak noktalar üzerine yürütmeyi umduklarnı dile getirdi.
Pedersen, 3'üncü tur toplantılarında delegelerin tutumuna ilişkin ise "Üslubun saygılı olduğuna inanıyorum. İnsanlar birbirini dinliyordu. Bu üç delegasyon için de geçerli. Ayrıca her iki eş başkan ve delegelerden tekrar bir araya gelerek görüşmek istediklerine dair net mesaj aldım" değerlendirmesinde bulundu.
Gelecek hafta taraflarla görüşmelerine devam edeceklerini aktaran Pedersen, 4'üncü tur görüşmelerinin gündem maddelerinde anlaşmaya varmayı umduğunu dile getirdi.
Pedersen, bu görüşmelerde bir sonraki turun tarihinin de belirleneceğini kaydetti.
Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının ilk turu, iki kademeli düzenlenmişti.
150 üyenin katılımıyla geçen yıl 30 Ekim'de başlayan ve 1 Kasım'da sona eren açılış toplantılarının ardından 45 kişilik yazım kurulu, 3-8 Kasım'da BM Cenevre Ofisinde yoğun müzakereler gerçekleştirmişti.
Komitenin, İsviçre'nin Cenevre kentinde 25-29 Kasım'da gerçekleşen 2'nci tur görüşmeleri, rejimi temsil eden heyetin uzlaşmaz tavrı nedeniyle 45 kişilik yazım kurulu bir araya gelemeden sona ermişti.
Kürtsüz Komite kimlerden oluşuyor?
Başta Türk devleti olmak üzere Kürtlere düşman tarafların dayatmaları sonucu Batı Kürdistan (Rojava) Özerk Yönetimi temsilcilerinin toplantılarına davet edilmediği Suriye Anayasa Komitesi, büyük ve küçük olmak üzere iki yapıdan oluşuyor.
Büyük yapı, komite üyelerinin tümünü kapsıyor ve rejim, muhalefet heyeti, kimliği belirsiz bazı sivil toplum temsilcileri olmak üzere 3 gruptan oluşuyor.
Küçük yapı ise 3 listeden seçilen 15'er kişiden meydana geliyor ve anayasanın yazımından sorumlu bulunuyor.
45 kişilik yazım kurulunun hazırladığı taslakları, 150 kişilik büyük yapının onaylaması, karar alınması için ise üyelerin en az yüzde 75'inin "evet" oyu vermesi gerekiyor.
Komitenin yapısıyla ilgili en dikkati çeken husus ise iki eş başkana sahip olması oluşturuyor
Muhaliflerin eşbaşkanlığını eski Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi el Bahra, rejimin eşbaşkanlığını ise önceki anayasayı hazırlayan komitede de yer alan hukukçu Ahmed Kuzbari yürütüyor.
Rojava Özerk Yönetimi yöneticileri, Kürtsüz gerçekleşecek toplantılarda olumlu bir sonucun çıkmasının zor olacağını ve davet edilmedikleri bu görüşmelerden çıkacak kararları tanımayacaklarını açıklamıştı.