رفتن به محتوای اصلی

HDP: Türk polisi, HDP yetkilisi Rojbin Çetin’e köpekleri saldırtarak işkence etti

HDP: Türk polisi, HDP yetkilisi Rojbin Çetin’e köpekleri saldırtarak işkence etti
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Türk güçlerinin HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi Sevil Rojbin Çetin’in evine baskın düzenleyerek, Çetin’e köpekleri saldırtıp sonra da işkence ettiğini açıkladı.
posted onJune 28, 2020
noدیدگاه

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ile HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Türk devlet güçlerinin Kuzey Kürdistan’ın (Bakur) Diyarbakır kentinde, Kürt kurum yetkililerine yönelik gerçekleştirdikleri gözaltı operasyonları sırasında HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi Sevil Rojbin Çetin’in evine önce köpekleri sokarak saldırtığını ardından 3,5 saat boyunca kendisine işkence uyguladığını açıkladı.

Meral Danış Beştaş ve Ayşe Acar Başaran, HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi Sevil Rojbin Çetin’in durumuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında işkence fotoğraflarını da paylaşan Beştaş ve Başaran, Türk hükümetinden konuya ilişkin derhal açıklama yapmasını istedi. 

HDP

 

Açıklamada "Bugün acil olarak bir araya gelmemizin sebebi gerçekleşen bir işkence vakasıdır. Rojbin Çetin dün Diyarbakır'daki evinden işkence ile gözaltına alındı. Asla normal diyemeyeceğimiz bir tabloyla gözaltına alındı. Normalde TEM polisi gözaltı işlemine gider. Fakat Rojbin Çetin’in evine TEM polislerinin haricinde özel harekat eşlik etti. Bütün binanın etrafı yüzlerce kolluk ile kuşatılarak bu gözaltı gerçekleştirilmiştir" diyen Meral Danış Beştaş sözlerine şöyle devam etti:

"TEM polisleri tek tek binadaki dairelere giderek, komşulara dışarı çıkmamalarını, hiçbir şekilde dışarıyla iletişim kurmamalarını söylemiştir. Bütün komşular tehdit edilmiştir. Bu verdiğimiz bilgilerin hepsi somut ve gerçektir. Rojbin Çetin, evde tek başına iken bu baskın gerçekleşmiştir. Evi binanın ikinci katında ve hani o hiç uymadıkları kanunlara göre normalde komşuların ve muhtarın mutlaka eşlik etmesi gereken bir arama ve gözaltı işlemi olmalıydı. Ama hiç kimse eşlik etmemiştir. Daha da vahimi, iki köpek gönderilmiştir kapı açıldıktan sonra. Bu köpekler bir işkence aracı olarak kullanılmıştır. Diyarbakır Emniyeti köpekleri işkencede kullanmada yeni bir dönem başlatmıştır. Hatırlanacağı gibi Diyarbakır’da M.E.C isimli şüpheli işkence gördüğü görüntüleri ortaya çıktıktan sonra köpeklerin kullanıldığını herkes gördü. 

Bu köpekler önce Rojbin Çetin’e saldırtılmış, polislerden önce girmişlerdir, iki bacağını eti koparma derecesinde ısırmışlardır, dişlemişlerdir. Kolluk kuvvetleri bu saldırıyı bilerek organize etmiş ve izlemiştir. Evin içinde tutanaklarla da sabit,  3,5 saat süren işkence yapılmıştır. Kendi evinin içinde, ikametgahında kolluk gücü, özel harekat tarafından işkence seansı maalesef uygulanmıştır. 

Dün 26 Haziran'dı. İşkence Görenlerle Dayanışma Günüydü. Bütün dünya ve Türkiye’de işkenceye karşı ses yükselirken, Türkiye’de AKP iktidarı evlerde işkence dönemine geçmiştir.  Görüntüler bunlar, Rojbin Çetin gözlerinin altı ve dudağı patlayacak kadar bir işkence uygulamasına maruz kalmıştır. Bacaklarının fotoğrafları yok rapordan aldığımız bilgiye göre iki bacakta da köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama, vücudunun ve kollarının her yerinde darp ve cebir izi, bizzat raporlarla belgelenmiştir.