رفتن به محتوای اصلی

Fransa AB’yi acil toplantıya çağırdı: Türkiye, Libya’yı Suriyeleştiriyor

Fransa AB’yi acil toplantıya çağırdı: Türkiye, Libya’yı Suriyeleştiriyor
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, AB üyesi ülkelere birliğin Türk devletiyle ilişkilerinin geleceğini görüşmek için acil toplantı çağrısı yaptı. Le Drian, "Suriyelileşmesine tanıklık ettiğimiz Libya'da Türkiye'nin oynamak istediği rolün açıklığa kavuşturulmasına ihtiyacımız var" dedi.
posted onJune 25, 2020
noدیدگاه

Fransa ile Türk devleti arasındaki Doğu Akdeniz ve Libya gerginliği, NATO’dan sonra  Avrupa Birliği'nin (AB) de gündemine taşındı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, AB üyesi ülkelere birliğin, Türk devletiyle ilişkilerinin geleceğini görüşmek için acil toplantı çağrısı yaptı

"Fransa açısından AB'nin Türkiye ile gelecekteki ilişkilerine dair ihtimalleri hiçbir şeyi dışlamadan, naif olmadan son derece süratle özlü tartışmaya açması asli önemdedir" diyen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, AB'nin kendi çıkarlarını kararlılıkla savunmak zorunda olduğunu söyledi.

“Libya’yı Suriyeleştiriyor”

Le Drian, Türk devletinin Suriye'den Libya'ya cihatçı çeteler transfer etmesine vurgu yaparak "Suriyelileşmesine tanıklık ettiğimiz Libya'da Türkiye'nin oynamak istediği rolün açıklığa kavuşturulmasına ihtiyacımız var" diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazartesi günkü açıklamasında, Türk devletini tehlikeli oyunlar oynamakla suçlayarak, "Türkiye’nin tüm kurallara aykırı davranarak ve birçok Avrupa ülkesinin çıkarlarını çiğneyerek Libya’daki Mutabakat Hükümeti ile anlaşmalar yapması, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğine saygı göstermemesi ve Libya'da yürüttüğü siyaset uluslararası hukuka aykırıdır. Türkiye Libya'da tehlikeli oyun oynuyor" demişti.

Türk devletinin Suriye’nin İdlib kenti ile Batı Kürdistan’ın (Rojava) Afrin, Serêkaniyê ve Grê Spi kentlerinin işgalinde kullandığı cihatçı çeteleri, Libya’da küçük bir alanı kontrol eden Fayiz es-Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti saflarında savaşması için bu ülkeye göndermesi, başta Libya’ya komşu Mısır, Fransa ve birçok ülke tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Türk devletinin askeri ve hava desteği de verdiği Mutabakat Hükümeti, General Halife Hafter liderliğindeki meşru Libya Ulusal Ordusu'nun ilerlemesine engel olamamış, Türk devletinin bu destekleri ardından Ulusal Ordu’nun taarruzunu durdurup bazı bölgelerde ilerlemeye başlamıştı.