بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

ABD’nin Suriye’den çekilip Irak’a konumlanma stratejisi

ABD’nin Suriye’den çekilip Irak’a konumlanma stratejisi
posted onDecember 26, 2018
noبۆچوون

Washington’un Suriye ve Afganistan’dan çekilme kararını değerlendiren ABD’li diplomatlar, ABD’nin Suriye ve Afganistan’dan çekilerek Irak’ta konumlanacağını böylelikle İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgedeki egemenliğini ortadan kaldırmayı amaçladığını belirtiyor.

ABD’nin Irak’taki askeri ve siyasi faaliyetlerine ilişkin konuşan ABD’li bir diplomat, “Bağdat yönetimi, Suriye ve Afganistan’daki gibi askerlerini Irak’tan çekmeyeceğinden emin” dedi. İsminin açıklanmasını istemeyen ABD’li diplomat, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Irak Başbakanı Adil Ebdulmehdi ile telefon görüşmesi yaptığını ve ABD’nin Irak’ta kalmaya devam edeceği yönünde bilgi verdiğini söyledi.

Mike Pompeo’nun Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih’e “ABD’nin, Irak’taki IŞİD terör örgütü ve diğer terörist guruplar ile mücadele edecektir” dediği belirtildi. Iraklı bazı yetkililer ABD’nin Suriye’den çekilmesinin Irak’ın yararına olacağı görüşünde.

ABD’li bazı uzmanlar ABD’nin Suriye’den çekilme hamlesinin, ABD’nin Irak’ta izleyeceği yeni stratejinin gerekçelerinden bir olduğunu söylüyor. ABD’li uzmanlar, “ABD Irak’ta konumlanarak Suriye’deki durumu gözlemleyecekler. Her ne kadar ABD’nin Suriye ve Afganistan’dan çekilme gerekçelileri farklı olsa da ABD’nin, Suriye’deki tüm askeri birliklerini çekip Irak’a yerleşebilir” yorumunda bulunuyor.

ABD’nin bu kapsamda Irak’ın Eyn Esed kentinde bulunan en büyük askeri üssünü genişletme girişiminde olduğu belirtiliyor. Ayrıca Iraklı kaynaklar, ABD’nin Enbar bölgesinde de yeni bir askeri üs kurma çalışmalarına başladığını belirtiyor. ABD’nin Irak’ta 3 askeri üssü 3 binin üzerinde de askeri bulunuyor.

Beyaz Saray yönetiminin ayrıca Bağdat, İran’ın etkisinden çıkarmaya çalışacağı ve ABD’ye yakın siyasetçilere destek vereceği belirtiliyor. ABD’nin ekonomik ambargonun yanı sıra İran’ın Irak’taki siyasi ve askeri faaliyetlerine son vermek, İran’ın, Irak üzerinden Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerine müdahalelerine engel olmak amacıyla Irak’ta konumlanacağı ve Tahran rejime baskı kuracağı belirtiliyor.

ABD’nin Suriye ve Irak’tan çekilme nedenlerinden bir tanesinin de İran- Rusya ve Türkiye’yi Suriye’deki iç savaş bataklığının içine çekmek olduğu ifade ediliyor. Uzmanlar, derin ekonomik kriz yaşayan Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşı kaldıramayacaklarını bu ülkelerin kendi Suriye sahasında da birbirleri ile krizler yaşayacaklarını ifade ediyor.

Ayrıca Washington’un yeniden inşa ettiği Irak’ı, İran’a kaptırma niyetinde olmadığı İran’ın Irak’taki hegemonyasını da bitirme gayesinde olduğu şeklinde yorumlar yapılıyor.