Ana içeriğe atla

Molla rejimi 1.044 santrifüjün daha aktifleştirildiğini duyurdu

Molla rejimi 1.044 santrifüjün daha aktifleştirildiğini duyurdu
İran rejimi Atom Enerjisi Kurum Başkanı Ali Ekber Salihi, Fordow uranyum zenginleştirme tesisinde nükleer anlaşmaya olan taahhütlerini azaltma adımlarına uygun olarak 1.044 santrifüjün aktifleştirildiğini duyurdu.
posted onSeptember 14, 2020
noyorum

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamasının ardından anlaşma gereği aktivitesini kısıtladığı santrallerde faaliyetlerini artıran İran İslam Cumhuriyeti, Fordow'daki uranyum zenginleştirme programının yeniden başladığını Kasım 2019'da duyurmuştu. Tahran yönetimi, Mayıs 2019'dan bu yana anlaşmanın şartlarını uygulamayı sırayla sonlandırıyor.

Şii mezhebinin kutsal mekanların bulunduğu Kum şehri yakınlarındaki yer altı santrali Fordow'daki zenginleştirme faaliyetlerinin durması, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın şartlarından biriydi.

ABD, anlaşmadan Mayıs 2018'de çekilmiş ve İran rejimine yönelik ağır ekonomik yaptırımları yeniden uygulamaya koymuştu.

Anlaşmanın tarafı olan diğer P5+1 ülkeleri (Almanya, Fransa, İngiltere, Çin, Rusya) ise İran'ın anlaşma şartlarından çekilmemesi için müzakereler yürütmüştü.

İran  rejimi Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, İran parlamentosunun haber ajansı ICANA'ya yaptığı açıklamada "Fordow'da şu an 1044 santrifüj, zenginleştirme çalışması yapıyor. 1044 makinenin zenginleştirme yapmayacağına dair nükleer anlaşmaya bağlıydık, ancak anlaşmanın iptal edilmesiyle birlikte ihtiyaç oldukça bunu yapacağız ve zenginleştirilmiş materyali de saklayacağız" ifadelerini kullandı.

İran rejimi, nükleer anlaşmayla birlikte zenginleştirilecek uranyuma ve saklama kapasitesine de sınır getirmeyi kabul etmişti. Gelişmiş santrifüjlerin yapımına ve var olanların kullanımına da kısıtlamalar getirilmişti.

Kasım ayındaki açıklamanın ardından İngiltere, Fransa, Almanya ve Avrupa Birliği (AB); Fordow'daki aktivitelerin yeniden başlamasının 2015'te imzalanan anlaşmanın ihlali anlamına geleceğini açıkladı ve İran rejiminden anlaşmaya uymasını istedi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) nükleer silah izleme grubu, 4 Eylül'de İran rejiminin zenginleştirilmiş uranyum deposunun, anlaşmanın izin verdiğinin 10 katından fazla olduğunu açıkladı.