Ana içeriğe atla

İran rejimi, uranyum zenginleştirmeyi hızlandırma yasasını uygulamayı erteledi

İran rejimi, uranyum zenginleştirmeyi hızlandırma yasasını uygulamayı erteledi
İran rejimi hükümeti, parlamentonun  onayladığı uranyum zenginleştirme programının hızlandırılmasını öngören tartışmalı tasarıyı uygulamayı erteledi.
posted onDecember 30, 2020
noyorum

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hassan Rohani, diplomatik çabalara zarar verdiğini belirterek İran parlamentonun onayladığı uranyum zenginleştirme programının hızlandırılmasını öngören yasanın uygulanmasını ertelediklerini söyledi.

Parlamentonun yasa tasarısını kabul etmesinden sonra Ruhani, bu girişimi onaylamadığını belirterek karşı çıkmıştı.

İran rejiminin nükleer programının beyni olarak bilinen Muhien Fahrizade'nin öldürülmesi ardından parlamentoda acil olarak kabul edilen ve uranyumu hızlı bir şekilde yüzde 20 zenginleştirmeyi öngören yasa tasarısıyla ilgili, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salehi, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir röportajda, parlamentonun onayladığı yasa tasarısının uygulaması için fon ayrılmadığını belirtmişti.

Atom Ererjisi Başkan Yardımcısı Eşax Cihangiri ise ilgili kurumlara gönderilen parlamento mevzuatının uygulanması için bir tüzüğün kabul edildiğini duyurmuştu. 

Yasa, İran rejimi Atom Enerjisi Kurumu'nun, yüzde 20 oranında uranyumu zenginleştirmek için teknik ve mali gereklilikler hakkında 2 ay içinde bir rapor hazırlamasını zorunlu kılıyor.

Uzmanlar, İran rejiminin nükleer silah üretmek için ihtiyaç duyduğu süreyi potansiyel olarak azaltabilecek yasanın Beyaz Saray’a oturacak yeni ABD Başkanı Joe Biden ekibinin diplomatik girişimlerini zorlayabileceğini belirtiyor.

İran rejiminin uranyumu hızlı bir şekilde yüzde 20 zenginleştirmek için mantıklı bir gerekçesinin olmadığını vurgulayan uzmanlar, yüzde 20'ye yakın zenginleştirmenin krizi hızlandıracağını çünkü bu aşamada, İran rejiminin nükleer silah derecesine ulaşmak için gereken zenginleştirme çalışmalarının onda dokuzu tamamlanmış olacağını ifade ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 2018'de ABD'yi tek taraflı olarak nükleer anlaşmadan çekmiş ve İran rejimi ekonomisini felce uğratan sert yaptırımları yeniden uygulamaya koymuştu. Buna karşılık Tahran’daki mollalar anlaşma kapsamındaki taahhütlerini kademeli olarak azaltmıştı.

ABD’nin yeni başkanı seçilen Joe Biden, İran rejiminin nükleer anlaşmaya tam uyum sağlaması durumunda 2015 sürecine geri dönebileceklerini açıklamıştı.

İran rejimi Parlamento Başkanı Muhammed Bakır Qalibaf ve parlamentodaki fraksiyonlar Ruhani ve ekibinin ABD yönetimiyle anlaşmaya varma umudu için aldığı erteleme taktiğine yönelik henüz bir açıklamada bulunmadılar.