Ana içeriğe atla

Uydu görüntüleri İran rejiminin yeraltı nükleer tesisleri inşa ettiğini kanıtladı

Uydu görüntüleri İran rejiminin yeraltı nükleer tesisleri inşa ettiğini kanıtladı
Ortaya çıkan uydu görüntüleri İran rejiminin var olan nükleer tesislerine ek olarak yeni nükleer tesisler inşa ettiğini ortaya koydu.
posted onDecember 19, 2020
noyorum

Uluslararası kamuoyunda bir süredir dillendirilen İran İslam Cumhuriyeti’nin uranyum zenginleştirmek amacıyla var olan nükleer tesislerine yeni tesisler eklediği yönündeki iddiaların doğru olduğu ortaya çıktı.

AP tarafından Cuma günü yayınlanan yeni uydu fotoğraflarına göre, İran rejimi yeraltında yeni bir nükleer tesis inşa ediyor.

11 Aralık'ta çekildiği belirtilen görüntüler, İran rejiminin başkent Tahran'a 89 km uzaklıktaki Qum kenti yakınlarındaki Fordo bölgesinde yeni bir nükleer tesis inşa ettiğini gösteriyor.

AP’nin haberinde kanıt olarak gösterilen uydu görüntüleri ve diğer malumatların İran rejiminin en kıdemli nükleer bilim adamı olan Muhsin Fahrizade’nin Tahran yakınlarında bir suikast sonucu öldürülmesi ardından toplandığı belirtildi.

Obama’nın nükleer anlaşması

2015'te dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın girişimleriyle İran rejimi ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve daimi üye olmayan Almanya arasında barışçıl bir nükleer program garantisi karşılığında İran rejimine yaptırımları gevşeten nükleer anlaşma imzalanmıştı.

Obama’dan sonra ABD’de başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump, 2018’de bu anlaşmanın İran rejiminin terör gruplarını besleyerek bölgede yayılmacı bir politika uygulamasına yol açtığını belirterek anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş, ardından da ‘maksimum baskı’ politikası çerçevesinde İran rejimine yönelik ağır ekonomik yaptırımları devreye koymuştu.

Söz konusu ekonomik yaptırımlar sonucunda tarihinin en büyük ekonomik kriziyle yüz yüze kalan İran rejimi, yaptırımların kaldırılmaması nedeniyle nükleer anlaşmada taahhüt ettiği şartları yerine getirmeyeceğini ve uranyum zenginleştirme işlemini artıracağı tehdidinde bulunmuştu.

BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) müfettişlerinin İran’da gerçekleştirdikleri teftişlerde de İran rejimini uranyum zenginleştirme işlemini artırdığı bildirilmişti.