Ana içeriğe atla

İran rejimi: Uranyumu yüzde 20 zenginleştirmeye başladık

İran rejimi: Uranyumu yüzde 20 zenginleştirmeye başladık
İran rejimi, yeraltındaki Fordow nükleer tesisinde uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmek için yeniden işlemlere başladığını açıkladı.
posted onJanuary 4, 2021
noyorum

İran İslam Cumhuriyeti, yeraltındaki Fordow nükleer tesisinde uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmek için yeniden işlemlere başladığını açıkladı.

İran rejimi hükümet Sözcüsü Ali Rabii, Mehr haber ajansına yaptığı açıklamada, “Birkaç dakika önce, Fordow zenginleştirme tesisinde yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretim süreci başladı” dedi.

2015 yılında, dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın girişimleriyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 5 daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve BMGK daimi üyesi olmayan Almanya ile İran rejimi arasında imzalanan nükleer anlaşma, 2018’de ABD Başkanı Donald Trump’ın tek taraflı çekilme kararı ardından işlemez duruma gelmişti.

Avrupa ülkelerinin çabalarına rağmen, İran rejiminin uranyum zenginleştirme işlemlerini kademeli bir şekilde artırma yönündeki tehditleri nedeniyle nükleer anlaşma pratikte işlevini iyice yitirmişti.

İran rejiminin nükleer beyni olarak nitelendirilen Muhsin Fahrizade'nin bir suikast sonucu öldürülmesinden sonra, İran rejimi Parlamentosu, hükümetin uranyum zenginleştirmesini yüzde 20 artırmasını ve ek protokolün uygulanmasını askıya almasını zorunlu kılan bir yasa tasarısını kabul etmişti. Ancak İran rejimi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçtiğimiz Salı günü yasa tasarısıyla ilgili yaptığı açıklamada, diplomatik çabalara zarar verebileceği gerekçesiyle bu yasanın uygulanmasını ertelediklerini duyurmuştu.

Ruhani, rejimin Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ve Parlamento Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD’nin İran rejimine uyguladığı ağır ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda İran rejiminin yasama, yürütme ve yargısının hemfikir olduğunu söylemişti.

Diğer yandan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) 1 Ocak Cuma günü yaptığı açıklamada, İran rejiminin Fordo nükleer tesisinde uranyum zenginleştirme seviyesini yüzde 20'ye kadar artırma kararını ajansa bildirdiğini duyurdu.

Uluslararası siyasi analistler, İran rejim parlamentosunun kabul ettiği yeni yasanın muhtemelen nükleer anlaşmanın çökmesine yol açacağını, özellikle de IAEA’ın İran rejiminin uranyum zenginleştirme işlemini yüzde 20 artırmasını onaylaması durumunda anlaşmanın çökeceğini belirtiyorlar.

İran rejimi, ABD’nin yaptırımlarını kaldırması durumunda ihlallerini hızla geri alabileceğini söylüyor. 20 Ocak'ta ABD Başkanlığı görevine başlayacak olan Joe Biden, “İran'ın anlaşmanın hükümlerine katı bir şekilde uymaya başlaması durumunda, ABD'nin nükleer anlaşmaya yeniden katılabileceğini duyurmuştu.