رفتن به محتوای اصلی

İran rejimi, Adrian Darya’daki petrolü kime sattı?

İran rejimi, Adrian Darya’daki petrolü kime sattı?
İran rejiminin İngiltere Büyükelçisi Hamid Baeidinejad, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ABD’nin tehditlerine rağmen Adrian Darya-1’deki petrolü özel bir şirkete satıldığını iddia ederken, dünyadaki tankerlerin takibini yapan TankerTracker.com, geminin halen Suriye’nin Tartus limanında demirli olduğunu ve petrolü boşaltmadığını açıkladı.
posted onSeptember 12, 2019
noدیدگاه

 

İran İslam Cumhuriyeti yetkililer, daha önce Cebelitarık’ta alıkonulan ve ardından serbest bırakılan tankerdeki petrolün özel bir şirkete satıldığını iddia etti. Ancak gözlemciler gemiden henüz bir boşaltma işleminin yapılmadığını açıkladı.

İran rejiminin İngiltere Büyükelçisi Hamid Baeidinejad, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ABD’nin tehditlerine rağmen Adrian Darya-1’deki petrolün özel bir şirkete satıldığını iddia etti.

avatoday

 

İngiltere söz konusu petrol tankerini 4 Temmuz tarihinde Cebelitarık’ta alıkoymuştu. Buna gerekçe olarak da İran rejiminin Avrupa Birliği (AB) yaptırım kararlarına karşın Suriye’ye petrol sevkiyatı yapması gösterilmişti. Daha önce Grace-1 olan tankerin adı 18 Ağustos'ta Adrian Darya 1 olarak değiştirildi ve tanker, içerisindeki petrolün Suriye’ye götürülmeyeceğine dair taahhüt alınmasıyla birlikte serbest bırakılmiştı.

İran rejim yetkilileri taahhüt verildiği şeklindeki beyanatları reddederken tanker, Suriye karasularına doğru yöneldi ve 2 Eylül tarihinde Suriye’ye yaklaştığında geminin takip edilebilmesini sağlayan radar sistemlerini kapattı. ABD yönetimi, Cebelitarık’ta tanker serbest bırakılmadan önce tankerin kendilerine teslim edilmesini talep etmişti. Trump yönetimi daha sonra, 30 Ağustos’ta bu tankeri yaptırım listesine dâhil etti.

Londra: Tankerdeki petrol Esad’ın kanlı rejimine götürüldüğü ortada

Twitter’dan yayınladığı mesajında Baeidinejad, AB yaptırımlarının üçüncü ülkeleri kapsamadığına inandıklarını belirtti. Büyükelçi bu mesajı İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ın tankere dair İran’ın taahhütlere aykırı davrandığını söylemesi üzerine paylaştı. Raab, “Tankerdeki petrolün Suriye’ye Esad’ın kanlı rejimine götürüldüğü ortada” ifadelerini kullanmıştı.

ABDa Dışişleri Bakanlığı da bakanlık sözcüsü aracılığıyla yaptığı bir açıklamayla İngiltere’nin bu açıklamasına destek verdi ve İran rejiminin verdiği taahhütlere aykırı hareket ettiğini dile getirdi.

İran rejimi Resmi Haber Ajansı IRNA da Çarşamba günü yayınladığı haberde Büyükelçi Baeidinejad’ın açıklamasını doğruladı ve tankerdeki 2 milyon 100 bin varil petrolün nereye götürüleceğine, petrolü satın alan özel şirketin karar vereceğini belirtti. Haberde başka bir detay paylaşılmadı.

Bu haberden kısa bir süre önce de yarı resmi haber ajansı Mehr, İran rejimi Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi’nin tankerin Akdeniz kıyılarında demirli olduğunu ve taşıdığı petrolün teslimatını da yaptığını söylediğini duyurmuştu.

TankerTracker: Adrian Darya petrolü boşaltmadı

Ancak bu açıklamaya karşın dünya denizlerindeki tankerlerin takibini yapan TankerTracker.com adlı site, Adrian Darya 1’in halen Suriye’nin Tartus limanında demirli olduğunu ve petrolü boşaltmadığını belirtti.

TankerTrackers.com şirketi kurucularından Samir Medeni İran’ın petrolü özel bir şirkete sattığı iddiasının da doğru olmadığını söyledi.

VOA Farsça Bölümü'ne konuşan Medeni, “Bildirilen para transferinin bu satışla ilgisi yok çünkü ortada bir alıcı yok ve olmayacak da çünkü tüm dünya bu tankeri izliyor. Petrol tankerden gerçekten boşaltılana kadar da konuşulmaya devam edecek” dedi.

 

avatoday

 

Amerikalı yetkililer uluslararası taşımacılık endüstrisini de sert bir biçimde İran rejimiyle alışveriş yapılmaması konusunda uyarıyorlar.

Houston merkezli küresel enerji ekonomisi istihbarat şirketi Kpler’den Reid I’Anson’sa tankerdeki petrolün en azından bir kısmının boşaltıldığı kanaatinde.

I’Anson, yaptığı değerlendirmede tankerin takip sistemlerini kapatmasıyla birlikte taşıdığı petrolün bir kısmını teslim ettiğini savunuyor. I’Anson tankerin petrolünü Türkiye ya da Suriye’den bir başka gemiye nakletmiş olabileceği ihtimalini vurguluyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, söz konusu iddialara yönelik olarak henüz bir açıklama yapmadı.