İran İslam Cumhuriyeti tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden cezaevinde tutulan ve 26 Ocak’tan beri kendisinden haber alınamayan Kürt siyasi aktivist Husen Kemanger’in 16 Haziran’dan beri açlık grevine başladığı bildirildi.
Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) Sine kentinden olan Kürt aktivistin ailesi ve dostları Sine’deki İran İstihbarat Teşkilatı (İtlaat) merkezi önünde toplanarak Kemangen’in akıbetini sormuştu. Bu gelişmenin ardından İtlaat mensupları Husen Kemanger’in babasına, oğlunun açlık grevine başladığı, önümüzdeki birkaç gün içerisinde Kamyaran Hapishanesi’ne nakledileceğini ve buradan kendisiyle telefon görüşmeleri gerçekleştirebileceklerini aktardığı bildirildi.
“Açlık grevinden vazgeçirin” tehdidi
Husen Kemanger’in açlık grevine son vermesi için ailesinin onu ikna etmesini isteyen İtlaatçıların, aksi takdirde Kemanger’e şiddet uygulayacakları tehdidinde bulundukları belirtildi.
Kürt siyasi aktivist Husen Kemanger’den, İtlaat tarafından alıkonulduğu 26 Ocak tarihinden bu yana hiçbir haber alınamamıştı.
İtlaatçıların baskıları sadece Husen Kemanger ile sınırlı kalmamış eşi Nesrin Neqdi ve kızı Nahid Kemanger’e de soruşturmalardan dolayı İtlaat merkezine çağırılmıştı.
Kürdistan İnsan Hakları Ağı, Husen Kemanger’in İtlaat tarafından alıkonulmasıyla ilgili yaptığı açıklamada İtlaatçıların Kürt siyasi aktivist Husen Kemangere, geçtiğimiz yıl öldürülen İran Kızılayı ambulans şoförü Ehmeri Kamyaran’ı kendisi öldürdüğünü kabul etmesi için baskı uyguladığı ve işkence yaptığını bildirmişti.
Husen Kemanger 15 Kasım 2018’de İran İtlaat mensuplarının çevreci aktivist ve Milli Vahdet Partisi Kürdistan şubelerine karşı gerçekleştirdikleri toplu baskınlarda gözaltına alınmış, kendisi ile birlikte gözaltına alınanların birçoğu ya serbest bırakılmış ya da küçük cezalara çarptırılmıştı. Ancak Husen Kemanger ile birlikte Xalid Zemani ve Besam Muradi cezaevine atılmıştı.
Kürt siyasi tutsak Mustafa Sebzi de açlık grevine başladı
Öte yandan 15 yıl hapis cezasına çarptırılmış olan ve Urmiye Cezaevinde tutulan Kürt siyasi tutsak Mustafa Sebzi’nin de 23 Temmuz’da açlık grevine başladığı bildirildi.
Sebzi’nin Cezaevi yönetimine gönderdiği mektupta ailesinin bulunduğu Mako’daki cezaevine nakledilmesi amacıyla yaptığı başvurunun kabul edilmemesinin hak ihlali olduğunu, bu ihlale tepki olarak açlık grevine başladığını bildirdiği belirtildi.
24 yaşındaki Kürt siyasi tutsak Mustafa Sebzi, Kürt hareketlerine yardım etmekte iddiasıyla ilgili yargılandığı davada 15 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve Mayıs 2014 tarihinden bu yana Urmiye Cezaevinde tutuluyordu. Sebzi’nin cezaevinde kendisine karşı gerçekleştirilen baskı ve şiddet uygulamalarına maruz kaldığından dolayı bu sevk işlemini talep ettiği de bildirildi.
Diğer taraftan Urmiye Cezaevinde bulunan Rahmi Torgut ve Beşir Pirmawane’nin de şartlı tahliye taleplerinin ret edilmesinden dolayı 4 gündür açlık grevinde oldukları aktarıldı.