رفتن به محتوای اصلی

تقویت احتمال تبادل نازنین زاغری در قبال آزادی نفتکش حامل نفت ایران در روزهای آینده

تقویت احتمال تبادل نازنین زاغری در قبال آزادی نفتکش حامل نفت ایران در روزهای آینده
posted onJuly 18, 2019
noدیدگاه

مجموعه‌ای از شواهد از ایران گرفته تا بریتانیا و جبل‌الطارق، در طول روز چهارشنبه ٢٦ تیر/ ١٧ ژوئیه این احتمال را تقویت کرد که در آینده‌ بسیار نزدیک و شاید در همین روزهای آینده، پس از آن‌که نفتکش «گریس‌1» حامل نفت ایران از توقیف حکومت منطقه‌ای جبل‌الطارق با درخواست بریتانیا آزاد شود، رژیم ایران نازنین زاغری شهروند ایرانی را که دارای تابعیت بریتانیا نیز هست، آزاد کند.

ارزیابی آواتودی بر این اساس است که رژیم ایران نازنین زاغری را از آغاز هفته ظاهرا برای «درمان» از بند عمومی زندان اوین که در حدود سه سال اخیر در آن محبوس بوده، بیرون برده است.

شواهد دیگر، در کنار مجموعه‌ای از اظهارات مقامات بریتانیا و نیز حکومت جبل‌الطارق در مورد آزاد شدن کشتی عظیم «گریس‌1»، سفر هیاتی از مقامات بریتانیا به جبل‌الطارق و گفت‌وگوی آنها با مقامات این منطقه است.

هیات بریتانیایی چهارشنبه پس از مذاکراتی که در جبل‌الطارق، منطقه میان قاره آفریقا با اسپانیا داشتند اما حاکم واقعی و ذینفوذ آن همچنان بریتانیا است، به لندن بازگشتند و از این امر سخن گفتند که نفتکش تا دو روز دیگر از توقیف بدرآید. روز جمعه ١٩ ژوئیه حکم موقت توقیف نفتکش به پایان می‌رسد و ممکن است این حکم تمدید نشود.

به گفته سخنگوی نخست وزیر بریتانیا، خانم ترزا می خود درنظر دارد با حاکم جبل‌الطارق گفت‌وگو و شاید دیدار کند. دولت بریتانیا تاکید کرده که خواهان کاهش تنش است.

ریچارد رتکلیف همسر بریتانیایی نازنین زاغری در روزچهارشنبه ١٧ ژوئیه در مصاحبه‌هایی با رسانه‌های لندن و نیز با چند شبکه فارسی‌زبان، از این شاکی شد که همسرش «با انتقال به بخش روانی» درمانگاه زندان، «در اختیار سپاه پاسداران قرار گرفته است»؛ همچنین وی ابراز نگرانی کرد که خانم زاغری را «به امضای برخی اسناد وادار کنند».

چند روز پیش در گفت‌وگوی تلفنی جرمی هانت وزیر خارجه بریتانیا با همتای ایرانی‌اش، جواد ظریف بدون آن‌که از او سئوال شود، گفت کسی پیشنهاد مبادله زاغری با نفتکش را نداده است.

اما سخنان آقای رتکلیف در خصوص «وادار شدن» همسرش به «امضای برخی اسناد»، بر خلاف «ابراز نگرانی» او، این احتمال را قوت بخشیده که ایران در آستانه آزادی این زندانی سیاسی، او را از بند بیرون برده و برای دادن آخرین هشدارها، می‌خواهد وی را به امضای اوراقی وادار کند تا بعد از آزادی، از بیان حقایق خودداری کند؛ رژیم ایران این روال را در قبال بسیاری از زندانیان در آستانه آزادی آنها تکرار کرده اما شماری از خارجی‌ها یا دوتابعیتی‌هایی که آزاد شده‌اند، مرعوب این تهدیدهای حکومتی نشده و دوران اسارت خود را تشریح کرده و شماری از آن‌ها علیه رژیم ایران به دادگاه‌های مختلف دادخواست قضایی ارائه کرده‌اند.

نزار زکا شهروند لبنانی ساکن آمریکا تنها ساعاتی پس از آن‌که ماه گذشته از زندان اوین آزاد شد، علیه رژیم ایران افشاگری کرد؛ جیسون رضائیان گزارش‌گر آمریکاییِ زاده شده از پدری ایرانی که برای روزنامه واشینگتن‌پست کر می‌کرد و قربانی نزاع‌های جناح‌های حکومت شد و ٥٤٤ روز در اوین بود، سرنوشت خود را در کتابی به رشته تحریر کشید و علیه رژیم ایران نیز دادخواست کلانی به دادگاه ارائه کرده است. مازیار بهاری روزنامه‌نگار ایرانی‌زاده دارای شهروندی کانادا یکی دیگر از این افراد بود که در طول سال‌ها به یکی از افشاگران علیه رژیم مبدل شد.

در این میان اما موفقیت معامله‌ای که بریتانیا مشتاق عملی شدن آن با رژیم ایران برای مبادله نازنین زاغری با نفتکش «گریس‌1) است، به اقدامات نیروهای وابسته به عوامل پرقدرت حکومت ایران در چند روز آینده بستگی دارد.