رفتن به محتوای اصلی

گزارشی دربارە رشد اعتیاد در بین کارگران ایران

 اعتیاد در بین کارگران ایران
مشاور وزیر و معاون امور اجتماعی مرکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور ایران در گفتگویی با ایسنا اذعان کرد نرخ اعتیاد در جمعیت عمومی کشور ٥.٢ درصد در سنین ١٥ تا ٦٤ سال است ولی این نرخ در بین جامعە کارگری بە ٢٢ درصد میرسد.
posted onMay 14, 2018
noدیدگاه

 

کارگران مراکز صنعتی، کارگاهی و تولیدی با ٣٠ تا ٣٥% بیشترین حجم نیروی کارمعتاد درکشور را به خود اختصاص می دهند و جمعیت آن ها حدود ٦٠٠ تا ٧٠٠ هزار نفر می شود. در حال حاضر ایران با داشتن دومیلیون نفر معتاد یکی از مهم ترین کشورهای مصرف کننده مواد مخدر در سطح جهان محسوب می شود و نزدیک 3 درصد جمعیت کشور را افراد معتاد تشکیل می دهند که از بین آن ها ٧٠% شاغل هستند.همچنین آمارهای ارائه شده بیان گر آن است که در بین معتادان ایران، کارگران مراکز صنعتی، کارگاهی و تولیدی با 30 تا 35 درصد بیشترین حجم نیروی کارمعتاد در کشور را به خود اختصاص میدهند و جمعیت آن ها٦٠٠تا ٧٠٠ هزار نفر میشود.

یکی از کارگران معتاد در مصاحبەای با سایت خبری بوشهر٢٤ گفتە است" « شاید در معدن زغال سنگ از بین ٨٠ نفر کارگر حداقل ١٥ نفری معتاد باشند، شرایط کارسخت و استرس بالا است، مشکلات اقتصادی هم امان همه را بریده و بعضی ازکارگران هم برای اینکه بتواند سرپا بمانند وچند شیفت کار کنند پناه میآورند به تریاک و مواد. او می گوید:«با ١٠ سال سابقه کار، سه سال است که حقوقم ٤٠٠ هزار تومان است و الان دو ماهی میشود که شرکت خصوصی صاحب معدن تنها بخشی از حقوق ما کارگرها را میدهد و 20 نفر را هم در همین یکی دو ماه به دلیل بالارفتن هزینه ها و فروش نرفتن زغال سنگ اخراج کرده است، خوب در این شرایط کار درمعدن، کارگر یک حب تریاک میزند و بعد بی خیال میرود به عمق زمین.

«محمد صادق فتح الهی» مدیرکل دفتر توسعه مشارکت‌های مردمی و سازمان‌های مردم‌نهادستاد مبارزه با مواد مخدراوایل مهر امسال اعلام کرد که « ٧٠% معتادان کار ثابت دارند» و درهمین ماه «مرتضی تمدن» استاندار تهران هم عنوان کرد که درصد زیادی از معتادان کشور را افراد شاغل تشکیل می دهند. او برای مثال به بررسی و تحقیق که روی معتادان دستگیر شده در شهرستان اسلام شهر انجام شده، اشاره کرده است که نشان میدهد ٧٨% معتادان دستگیر شده این منطقه شاغل بودهاند. اما آمار ٧٠% اعتیاد در بین افراد شاغل زمانی چهرهای واقعی تر به خود میگیرد که آماری از تعداد این افراد هم ارائه شود.

بررسیهای انجام شده در چندین تحقیق و پایان نامه روی پیشگیری از اعتیاد در محیط کار نشان میدهد کارگران به دلیل شرایط سخت کاری و شغلی، مشکلات اقتصادی و مالی، درآمدهای پایین نسبت به شرایط اقتصادی جامعه، دوری از خانواده، بالابودن میزان ساعت کار در بسیاری ازمراکز خصوصی، پایین بودن درآمد، نداشتن اوقات فراغت و فعالیت های ورزشی و تفریحی، نداشتن بیمه و خدمات رفاهی، عدم وجود و یا اجرای دقیق قوانین و مقررات بازدارنده از اعتیاد در محیط کار، بی توجهی کارفرمایان به اعتیاد و افراد معتاد در محیط کار، وجود گروههای همکاران و تاثیر پذیری از آن ها، شرایط نامساعد روحی و خانوادگی، ترس و استرس ناشی از بیکاری و از دست دادن شغل، فشار روانی و تنش های کاری و خستگی از کار روزمره به مواد مخدر به عنوان یک ماده آرام بخش، نیرو زا،شادی آور و حتی در مواردی درآمد زا رو می آورند.

مشکلات بیشتراقتصادی، اجتماعی، خانوادگی، روحی، جسمی و بیکاری را برای کارگران به دنبال دارد و حتی باعث میشود گروهی از آنها به اقدامات مجرمانه و خشونت آمیز از جمله سرقت، ورود به باندهای توزیع مواد مخدر، قتلهای خانوادگی، تجاوز و روابط نامشروع، روسپیگری و جرائم خشن دیگر روی بیاورند. دکتر «مهران مولوی» کارشناس مسایل اجتماعی دراین باره میگوید:« طبق آمارهای رسمی ٤٩% قتل ها ، ٦٨% درگیریهای منجر به قتل ، 50 درصد مرگ و میرهای ناشی ازسوانح رانندگی، ٢٠ تا ٣٠% خودکشی، ٥٢% تجاوزبه عنف، ٦٢% از دعاوی و درگیری ها،بیش از ٥٠% از همسرآزاری ها و ٣٨% کودک آزاری ها با مصرف مواد مخدر و الکل ارتباط دارد.

کاهش کیفیت ناشی از افت عملکرد مغزی و حرکتی، بی تفاوتی نسبت به کار و کاهش تعهد شغلی، پایین آمدن کیفیت و میزان تولید، داشتن رفتارهای غیر قابل پیش بینی و مخرب حین کار که می تواند روی میزان بازدهی کارگران دیگر هم تاثیر بگذارد، غیبت از کار، اخراج و از دست رفتن یک کارگربا سابقه و تجربه که ممکن است مرکز صنعتی برای آموزش او هزینه های بسیار کرده باشد، حوادث شغلی و تهدید امنیت و سلامت دیگر کارگران، زیرپا گذاشتن قوانین و مقررات شغلی، انجام کارهای خلاف و جرائم در محیط کار مانند سرقت از جمله تاثیرات وجود افراد معتاد در محیط کار است.

طبق تحقیقات سازمان بهداشت جهانیWHO) ) عامل 25 درصد از حوادث صنعتی که در جهان رخ میدهد معتادان به مواد مخدر هستند. اتفاقی که «فرهاد اقطار» مديركل وقت پيشگيري و امور اعتياد سازمان بهزيستي بە آن اشاره کرد، او گفت غيبت‌هاي مكرر در كاركنان، بيماري‌هاي حاد، قطع شدن انگشت در زير دستگاه‌ها، سرقت در محل كار، پايين آمدن كيفيت اجناس و توليدات كارخانه‌اي از معضلات حاصل از اعتياد در كارگاه‌ها و ساير محيط‌هاي شغلي است كه هزينه‌هاي درماني و اجتماعي گسترده‌اي را ايجاد مي‌كند.