رفتن به محتوای اصلی

İngiltere’den Rojava’ya dikkat çeken ziyaret

İngiltere’den Rojava’ya dikkat çeken ziyaret
Suriye ve Rojava meselesinde uzun süre sessizliğini koruyan İngiltere’den Rojava’ya üst düzey ziyaret gerçekleşti. Suriye Özel Temsilcisi Martin Longden başkanlığındaki heyet Özerk Yönetim yetkilileri ile görüştü. Yerel kaynaklar, İngiltere vatandaşı DAİŞ’lilerin yetim çocuklarının İngiliz heyete teslim edildiğini bildirdi.
posted onSeptember 16, 2020
noدیدگاه

İngiltere’nin Suriye Özel Temsilcisi Martin Longden başkanlığındaki üst düzey bir heyetin Batı Kürdistan’ı (Rojava) ziyaret ederek Rojava Özerk Yönetimi yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdiği bildirildi.

İngiltere’nin Suriye Özel Temsilcisi Martin Longden başkanlığındaki İngiliz üst düzey heyetinin, dün sabah Rojava’da, Rojava Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Komitesi yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirdiği aktarıldı.

İngiliz ve Kürt yetkililerin basına kapalı gerçekleştirdiği ve yaklaşık bir saat süren görüşmede terör örgütü DAİŞ ile mücadele ve Rojava’da yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele konularının ele alındığı bilgisi basına yansıtılırken basına kapalı gerçekleşen görüşmede diğer bazı önemli konuların da konuşulduğu değerlendirmeleri yapıldı.

Görüşme sonrası Hawar Haber Ajansı’na (ANHA)  açıklamalarda bulunan Özerk Yönetim Dış İlişkiler Dairesi Eş Başkanı Ebdulkerim Omer görüşmede, Suriye krizinin demokratik, barışçıl yöntemler ve bütün halkların katılımıyla, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı temelinde Suriye krizinin çözümü konusunda, hem kendilerinin ve hem de İngiliz heyetinin ortak görüşte olduğunu söyledi.

Omer, “Özerk Yönetim olarak bu önemli ziyaret için hem kendimiz hem de İngiltere adına mutluluk duyuyoruz. İngiltere, DAİŞ’e Karşı Uluslararası Koalisyon’da önemli bir ülkedir. Bununla beraber İngiltere, Suriye krizinin uluslararası normlara göre çözümü, demokratik ve ulusal gelişmelerin yaşanması için önemli bir rol oynamıştır” dedi.

İngiltere vatandaşı DAİŞ’lilerin çocukları heyete teslim edildi

Görüşmede ayrıca, bölgede yaşanan insani krizin de gündeme geldiğini kaydeden Omer, özellikle Coronavirüs salgınının Rojava’ya etkisinin masaya yatırıldığını belirtti.

Öte yandan Rojava’dan kaynaklar, İngiliz heyetinin Rojava ziyaretinin asıl sebebinin terör örgütü DAİŞ mensubu İngiltere vatandaşlarının Rojava’daki kamplarda bulunan çocukları olduğunu aktardı.

Kaynaklar, Rojava Özerk Yönetiminin İngiltere vatandaşı DAİŞ’lilerin çocuklarının İngiliz heyetine teslim edildiğini bildirdi. Ancak teslim edilen çocuklardan sadece 4 yaş ve altındaki küçük yetim çocuklar olduğu kaydedildi.

İngiltere’nin Suriye Özel Temsilcisi Martin Longden başkanlığındaki heyet, Güney Kürdistan’dan (Başûr) Sêmalka Sınır Kapısı üzerinden dün sabah Rojava’ya geçmişti.

İngiliz heyeti Sêmalka Sınır Kapısı’nda Rojava Dış İlişkiler Dairesi eş başkanları Dr. Ebdulkerim Omer ve Daniya Ramazan, Kadın Komitesi Başkanı Zeynep Saroxan ve sınır kapısı yönetimi karşılamıştı.