رفتن به محتوای اصلی

Bağdat’ta yoğun diplomasi: Macron Salih ile Barzani Kazımi ile görüştü

Bağdat’ta yoğun diplomasi: Macron Salih ile Barzani Kazımi ile görüştü
Bağdat’ta temaslarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Irak’ın Kürt Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüşme gerçekleştirirken Bağdat’ta bulunan Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile bir araya geldi.
posted onSeptember 2, 2020
noدیدگاه

Resmi ziyaret için Irak’ta bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Irak’ın Kürt Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile bir araya geldi.

Lübnan'daki temaslarının ardından bugün geldiği Bağdat'ta Berhem Salih tarafından karşılanan Macron, Berhem Salih ile görüşmesi ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Fransa halkı ve hükümetinin dostane desteklerinin Irak ve halkına belirtmek için Bağdat'a geldiğini söyleyen Macron, "Irak, yıllardır bazı zorluklarla baş etmeye çalıştığı bir süreçten geçiyor. Irak'ın terör ve çatışmalar nedeniyle hassas ve tarihi bir süreçten geçtiğini ve bunun farkında olunduğunu çok iyi biliyorum" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı, terör örgütü DAİŞ ile mücadelede sona gelinmediğinin altını çizerek "Hilafeti, elinde tuttuğu topraklar üzerinden kaldırdıysak da DAİŞ bölgede halen mevcut. Irak topraklarında da mevcuttur" diye konuştu.

Irak'ın maruz kaldığı 2'nci zorluğa da değinen Macron, "Ülkenin iç işlerine yönelik meydana gelen çok sayıdaki dış müdahaledir. Dış müdahaleler Irak'ı ve çıkarlarınızı zayıflatabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Fransa ve Irak arasındaki ortak noktaları görüştüklerini belirten Berhem Salih ise, şunları söyledi:

"Toplantıda, Fransa ve Irak arasındaki ikili ilişkilere vurgu yapmak için önemli bir fırsatım oldu. İki ülke tarihsel olarak uzun ve iyi ilişkilere sahipler. Gerçek ortak bir stratejinin inşa edilmesi için söz konusu ilişkilerin güçlendirilmesini temenni ediyoruz. Bu da iki ülke arasında imzalanan ve stratejik yol haritası olarak da tanımlanan anlaşmaların hayata geçirilmesiyle gerçekleşecektir."

Görüşmenin bir diğer gündem maddesinin bölgedeki güvenlik gelişmeleri olduğunu ifade eden Salih, bu vesileyle Irak'a terörle mücadele konusunda sundukları destekler dolayısıyla Fransa'ya teşekkür etme imkanı bulduğunu belirtti.

Irak'ın terörle mücadelede eşsiz bir başarı elde ettiğini, bunu da Fransa'nın da dahil olduğu uluslararası koalisyon güçlerinin desteğiyle gerçekleştirdiğini aktaran Salih, ancak terörle mücadeleye devam edilmesi gerektiğini, bunun için de güvenlik konusunda uluslararası dayanışmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Macron ile iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri de ele aldıklarını belirten Salih, Irak'ın ekonomisi ve ilişkilere katkı sağlayacak proje ve anlaşmalara değindiklerini söyledi.

Bağdat’a geçen Neçirvan Barzani Mustafa Kazımi ile bir araya geldi

Irak

 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüşme gerçekleştirmek için Bağdat’a geçen Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani Irak Başbakanı Mustafa Kazimi ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeyle ilgili Kürdistan Bölgesi Başkanlığı resmi sayfasından yapılan açıklamada, Barzani ile Kazımi arasındaki ikili görüşmede, Coronavirüs salgının ekonomik alanaki etkileri, Irak ile bölgedeki güvenlik durumu, Erbil-Bağdat arasında sorunların çözümü konusunda devam eden görüşmeler, terör örgütü DAİŞ’in Irak ve Kürdistan Bölgesine yönelik tehditi gibi konular değerlendirildi.

Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcıları’nın da hazır olduğu görüşmede, yaşanan krizin ve terör tehditine karşı iki hükümetin işbirliği  ve dayanışma içerisinde ortak  hareket etmesinin önemine vurgu yapıldı.

Yapılan açıklamaya göre, DAİŞ terörüne karşı mücadelede Irak güvenlik güçleri ile Peşmerge Güçleri’nin işbirliği ve ortak hareket etmesi konusunda tarafların hemfikir olduğu kaydedildi.

Erbil-Bağdat arasında çözümlenmesi bekleyen sorunlara ilişkin ise Barzani ve Kazımi, anayasa çerçevesinde sorunların çözüne yönelik müzakerelere devam edilmesi konusunda mutabık kaldı.

Görüşmede Irak başbakanı Mustafa Kazımi, Bağdat-Erbil görüşmelerindeki  bazı pürüzlerin çözümüne ilişkin tarafların karşılıklı atacağı adımlarla aşılacağına dair umudunu dile getiririken, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ise sorunların hızla çözüme kavuşturulmasının Irak’ın güvenliği ve istikrarına katkı sunacağının altını çizdi.

Görüşmede sınırların güvenliği, Irak’ın egemenlik hakları, Kazımi’nin Washington ziyareti, Fransa Başbakanı Macron’un Bağdat ziyareti, Koalisyon’un sorumlulukları gibi konular da gündeme geldi.

Başkan Neçirvan Barzani, uluslararası toplumun Irak’a yardım etmeye hazır olduğunu, Bağdat hükümetinin bu fırsatı iyi değerlenirmesi  gerektiğini kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Kürdistan Bölge Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile de görüşmeler gerçekleştireceği bildirilirken basına yansımayan ve siyasi kulislerde dillendirilen bilgilere göre Macron, Irak ve Kürt yetkililerle, özellikle Doğu Akdeniz ve Libya’daki kirli emelleri nedeniyle Fransa ile ilişkileri gergin olan Türk devletinin Kürdistan Bölge Yönetimi topraklarına yönelik saldırılarını konuştu ve bu saldırılara karşı atılacak adımları müzakere etti.