رفتن به محتوای اصلی

7. Qamişlo Kültür Sanat Festivali başladı

7. Qamişlo Kültür Sanat Festivali başladı
Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Qamişlo Kültür Sanat Festivali’nin 7’ncisi başladı. 8 gün sürecek festivalde kültür-sanat eseri, şiir, masal gibi eserler Kürtçe olarak sahneye taşınacak. Tiyatro, sinema ve seminer gibi eserler Kürtçe ve Arapça olarak izleyiciyle buluşacak. Festivalde ayrıca birçok panel de gerçekleştirilecek.
posted onJuly 11, 2020
noدیدگاه

Batı Kürdistan’da (Rojava) 7. Qamişlo Kültür Sanat Festivali başladı. 8 gün sürecek festivalde kültür-sanat eserleri, şiir, masal gibi eserler Kürtçe olarak sahneye taşınacak. Tiyatro oyunları ve sinema filmleri Kürtçe ve Arapça olarak izleyiciyle buluşacak. Festivalde ayrıca Rojava, Suriye ve bölgede yaşanan siyasi ve askeri gelişmelerin tartışılacağı birçok panel de gerçekleştirilecek.

Festivalle ilgili ANHA’ya açıklamalarda bulunan Şair Ahmed Huseyni, bu tür etkinliklerle Rojava’da kültür ve sanatı geliştirip yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

Ahmed Huseyni

 

Rojava Aydınlar Birliği Üyesi de olan Kürt Şair Ahmed Huseyni, gerçekleşen 7’nci festivalde 106 sanatçının kendi eserleri ile iştirak ettiğini belirterek, “8 gün sürecek festivalde kültür-sanat eseri, şiir, masal gibi eserler Kürtçe olarak sahneye taşınacak. Tiyatral ve sinematik eserler Kürtçe ve Arapça olarak izleyiciyle buluşacak” dedi.

Festivalde aydın, yazar ve siyasetçilerin katılımı ile Rojava, Suriye ve bölgedeki siyasi ve askeri gelişmelerle ilgili tartışmaların yapılacağı panellerin de düzenleneceğini belirten Hüseyni, bu panellerde Rojava'daki kültürel ve sanatsal gelişimin de tartışılacağını vurgulayarak, “Rojava’da Kürt kültür çalışmalarının tek çatı altında toplanması konusunda da tartışmalar yürütülecek” diye belirtti.

Kültürel ve sanatsal alt yapı

Festivalle Rojava’da güçlü bir kültür ve sanat altyapısı oluşturmayı amaçladıklarının altını çizen Şair Huseyni, “Kürtçenin daha da yaygınlaşmasını teşvik edici eserleri sahneye taşıyacağız. Kürtçe okuma yazma oranını arttırmamız gerekiyor. Bu konuda yazarlara düşen görev cephedeki savaşçıya düşen görevden farksızdır. Savaşçı silahını kullanıyor. Yazar ise kalemini kullanarak yaşanan olayları tarihin sayfalarına kaydetmelidir. Bu da gelecek nesillere miras olarak kalacaktır” şeklinde konuştu.

Bu yıl gerçekleşen festivalin öncekilerden farklı olduğunu vurgulayan Şair Ahmed Huseyni, “Hem katılımcılar açısından hem de program açısından farklı bir festival olacak. Bu farklılık bile Rojava’da kültür ve sanat anlamında bir gelişme yaşandığını gösteriyor” diye konuştu.