رفتن به محتوای اصلی

ABD: Newid Efkari’ye idam cezası veren yargıca da yaptırım uygulanacak

ABD: Newid Efkari’ye idam cezası veren yargıca da yaptırım uygulanacak
Senato’da konuşan ABD'nin İran Özel Temsilcisi Elliott Abrams, “ABD, Newid Efkari'yi ölüme mahkum eden yargıç da dahil olmak üzere birçok İran rejim yetkilisi ve kuruluşuna yaptırım uygulayacak” dedi.
posted onOctober 18, 2020
noدیدگاه

ABD'nin İran ve Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams, Senato Dış İlişkiler Komitesi oturumunda, ABD’nin, İran halkının özgürlük ve adalet talebini inkar edenleri sorumlu tutmaya kararlı olduğunu vurgulayarak, “ABD, Newid Efkari'yi ölüme mahkum eden yargıç da dahil olmak üzere birçok İranlı yetkiliye ve kuruluşa yaptırım uygulayacak" dedi.

İran rejim yetkililerinin sadece insan hakları ihlallerinden sorumlu tutmanın yeterli olmadığını ifade eden Abrams, İran rejiminin askeri maceracılığının da durdurması için baskı uygulanması gerektiğini vurguladı.

Avrupa ülkelerinin İran rejimine yönelik politikalarını eleştiren Abrams Avrupa Birliği’nin (AB) İran mollalarına yönelik tavizkar politikalarından vazgeçmeleri ve İran rejimiyle mücadelede ABD’ye katılması gerektiğini söyledi. İran rejiminin özellikle Lübnan Hizbullahı üzerinden Avrupa ülkelerine yönelik terör saldırıları ve suikast planları yaptığını ifade eden Elliott Abrams, Alman istihbaratının, İran rejiminin terör işlerinin vekaletini üzerine alan Lübnan Hizbullah'ının binden fazla üyesinin Almanya’da militan ve para toplamak ve silah satın almak için kullandığını ortaya çıkardığını söyledi.

İran rejiminin Orta Doğu'da gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerinden, istikrarsızlaştırıcı davranışlarından ve saldırgan politikalarından sorumlu tutmak için somut adımlar atan tek Batı hükümetinin  Donald Trump yönetimi olduğunun altını çizen Abrams, ABD yönetiminin İran rejimine yönelik 24 Eylül'de ilan ettiği ek yaptırımlarının, İran rejimi tarafından idam edilen İranlı güreşçi Newid Efkari’yi idama mahkum eden rejim yargıcı dahil birçok İran rejim yetkilisi ve kuruluşunu kapsadığını ve bunların ABD’nin kara listesinde olduğunu belirtti.

AB, BM ve başta Uluslararası Af Örgütü olmak üzene birçok uluslararası insan hakları örgütünün İran rejiminin şok edici insan hakları ihlallerine ilişkin raporlar yayınlamasına karşın İran rejiminin somut bir adım atmadığının altını çizen Abrams, ABD’nin ayrıca Şiraz Devrim Mahkemesi'nin 1. Şube Yargıcı Seyid Mahmud Sedati ve Yargıç Muhamed Sultani’ye de yaptırım uyguladığını söyledi.