رفتن به محتوای اصلی

Yaptırımları delen İranlı şirket CEO’suna 2 yıl hapis

Yaptırımları delen İranlı şirket CEO’suna 2 yıl hapis
ABD Adalet Bakanlığı, İranlı bir finansal hizmet firması CEO'sunu, ABD’nin İran rejimine uyguladığı yaptırımlarını delme eyleminden dolayı yaklaşık iki yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.
posted onOctober 17, 2020
noدیدگاه

ABD Adalet Bakanlığı, finansal hizmet firması Payment24’ün kurucusu ve CEO'su Seyid Sacid Şahidiyan’ın, ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik uyguladığı ekonomik yaptırımları delmekten 2 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 33 yaşındaki Seyid Sacid Şahidiyan’ın, İranlıların ABD’den çevrimiçi alışveriş yapmasına olanak tanıyan hizmetler sağlamak amacıyla internet tabanlı bir şirket olan Payment24 üzerinden eylemlerde bulunduğu aktarıldı. Açıklamada Şahidiyan’ın suçunu itiraf ettiği de belirtildi.

Şahidiyan’ın ayrıca İran dışındaki bazı kişilere ait olduğu anlaşılan yüzlerce PayPal hesabı oluşturmak için sahte pasaport kullandığını da itiraf etti.

“Tasarlanmış hileli taktikler”

Dava savcıları, Şahidiyan'ın ABD'li tedarikçilere yalan söylediğini, İran'dan yasadışı olarak para aktardığını ve sahte pasaportları ve diğer belgeleri yaptırımları aşmak için kullandığını söyledi.

Başsavcı Erica MacDonald konuya dair bir televizyon programına verdiği açıklamada Şahidiyan’ın, ABD'nin İran rejimine yasal olarak uyguladığı yaptırımları delmek amacıyla tasarlanmış hileli taktikler kullanan bir finansal hizmetler firmasının kurucusu ve CEO'su olduğunu söyledi. Başsavcı bu tür eylemlerin suç teşkil ettiğini ve ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarını tehdit ettiğini belirtti.

MacDonald, Seyid Sacid Şahidiyan’ın daha önce İran’da yüksek profilli bir yönetici ve milyoner olduğunu ancak şimdi her şeyi kaybetmiş bir suçlu olduğunu söyledi.

ABD yasaları, Amerika merkezli işletmelerinin İran rejimine yönelik izinsiz ihracatını yasaklıyor. Adalet Bakanlığı, Payment24'ün İran vatandaşlarının bilgisayar yazılımı, yazılım lisansları ve bilgisayar sunucularının satın alınması da dahil olmak üzere bu tür finansal işlemleri gerçekleştirmesine yardımcı olduğunun altını çizdi.

Şahidiyan, 2018’de İngiltere’nin başkenti Londra’da yakalanmış, daha sonra ABD’nin talebi üzerine İngiltere onu ABD’ye iade etmişti.