Güney Kürdistan’da Raperin’den sonra kurulan Kürdistan Bölge Yönetimi eski Başkanı ve Kürdistan Demokrat Parti Genel Başkanı Mesud Barzani, 5 Mart 1991’de Güney Kürdistan halkının diktatör Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimine karşı gerçekleştirdiği Raperin’in yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.
Kürt lider Mesud Barzani mesajında “Saddam Hüseyin’in diktatör rejimine karşı ayaklanmanın 29. yıldönümünde Kürdistan halkını selamlıyor ve kutluyorum. Raperin’in mesajı herkes için nettir: Halkımız asla zulüm ve adaletsizliği kabul etmeyecek” ifadelerini kullandı.
Güney Kürdistan’daki Kürt halkını kendi kendini yönetmeye götüren 1991 ayaklanmasının ilk kıvılcımı 29 yıl önce bugün Ranya ilçesinde çakıldı.
Güney Kürdistan halkı 5 Mart 1991 tarihinde, Süleymaniye'nin Ranya ilçesinde bir grup gencin öncülüğünde Saddam Hüseyin diktatörlüğüne karşı Raperin’i başlattı. Peşmerge’nin dağlardan destek verdiği Raperin hızla yayıldı.
Ranya’da ilk kıvılcımı yakılan Raperin ateşi Newroz Bayramı’nın kutlandığı gün olan 21 Mart’ta, Kerkük’ün de alınmasıyla tüm Güney Kürdistan’ın köylerine, ilçelerine ve kentlerine yayılarak devam etti. Güney Kürdistan halkı ayaklandığı şehirlerde, ilçelerde ve köylerde Baas rejimine ait kurum ve kuruluşları yıkarken, Irak ordusunu ise Kürdistan sınırlarının dışına attı.
Kürt halkı ve Peşmerge’nin önünde duramayan Irak ordusu 27 Mart’ta saldırıya geçti. Aynı gün Kerkük, 31 Mart’ta ise Erbil işgal edildi.
Ardından Güney Kürdistan halkının büyük göçü başladı ve yüz binlerce kişi Kuzey Kürdistan’a geçti.
16 Nisan 1991 yılında ABD güçleri 36 paralelin kuzeyine düşen bölgeyi Kürt Özerk Bölgesi olarak ilan ettikten sonra, Güneyli Kürtler tekrar topraklarına dönmeye ve kendi yönetimlerini oluşturmaya başladılar.
22 Mayıs 1991 günü Güney Kürdistan'da ilk seçimler yapıldı. Kürdistan Bölgesi’nin ilk hükümeti ve meclisi kuruldu.