Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) yaptığı açıklamada, İran İslam Cumhuriyeti’nin düşük zenginleştirilmiş uranyum stoklarını dünyanın büyük güçleriyle 2015’te imzaladığı nükleer anlaşmada belirlenen oranın çok ötesine çıkardığını açıkladı. Ajans ayrıca, anlaşmada belirlenen zenginleştirme saflığını da artırarak mevcut uranyumu çok daha yüksek bir saflığa kadar zenginleştirmeye devam ettiğini bildirdi.
IAEA’nın medyaya yansıyan üç aylık raporunda, İran rejiminin 25 Ağustos’ta belirlediği zenginleştirilmiş uranyum stoğunu, 2.105.4 kilogramdan 2.442.9 kilograma çıkardığı belirtildi.
İran rejimi ile ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya arasında 2015’te imzalanan nükleer anlaşmanın şartlarını belirleyen Kapsamlı Ortak Eylem Planı, İran rejiminin yalnızca 202,8 kilogramlık bir stok tutmasına izin veriyor.
IAEA raporunda İran rejiminin, Kapsamlı Ortak Eylem Planı kapsamında izin verilen yüzde 3,67 zenginleştirilmiş uranyum stoğu oranını yüzde 4,5'e kadar çıkardığını ve bu oranı artırmaya devam ettiği belirtildi.
Raporda ayrıca İran rejiminin, geçtiğimiz haftalarda ilan edilmemiş bir sahada yeni inşa edilen bir nükleer tesisteki nükleer materyal varlığıyla ilgili açıklamalarının inandırıcı olmadığı vurgulandı.
İranlı rejim yetkilileri yeni tesis hakkında bazı açıklamalarda bulunsa da IAEA raporunda, bu açıklamaların IAEA açısından tatmin edici bulunmadığı ifade edildi.
Raporda İran rejiminin, yeri bildirilmeyen söz konusu tesis ve bu tesisteki antropojenik kökenli uranyum parçacıklarının varlığına ilişkin IAEA’ya tam ve hızlı bir bilgilendirmede bulunması gerektiği vurglandı.
İran rejimi yeni tesisin tam yerini açıklamasa da uluslararası diplomatik kaynaklar, bu tesisin Tahran'ın Turquzabad bölgesinde olduğunu belirtiyor.