İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Xatibzadeh, Birleşmiş Milletler'e (BM) üye 47 ülkenin İran rejiminin İran ve Doğu Kürdistan'da (Rojhelat) sebep olduğu insan hakları ihlallerine ilişkin yayınladığı ortak bildiriye küstahça bir yanıt vererek, 47 ülkenin imzaladığı bildiriyi “değer ve saygınlıktan yoksun” olarak nitelendirdi.
BM üyesi 47 ülke, 25 Eylül Cuma günü BM İnsan Hakları Konseyi toplantısının ardından yayınladıkları ortak bildiriyle İran rejiminin İran ve Rojhelat’ta gerçekleştirdiği insan hakları ihlallerini kınadıklarını duyurmuştu. Bildiride İran rejiminin İranlı güreşçi Newid Edkari'yi idam etmesi ve siyasi tutuklulara uyguladığı baskı da eleştirilmişti.
İmzacı ülkeler bildiride ayrıca, İran rejiminin geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği rastgele tutuklamalar, haksız yargılamalar, zorla itiraflar, çocuklara yönelik idam cezaları ve protesto gösterilerinde gözaltına alınanlara işkence etme gibi insan hakları ihlalleri konusundaki endişelerini dile getirdi.
47 BM üyesi ülkenin imzaladığı söz konusu bildiri ardından İran rejimi Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Xatibzadeh bildiriyi “İran İslam Cumhuriyeti'nin içişlerine müdahale etmek için insan hakları mekanizmalarını kullanmakla” suçladı. Xatibzadeh, bu ülkelerin insan haklarından bahsederken “çifte standart” uyguladıklarını iddia etti.
Xatibzadeh, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, bildirinin yayınlanmasında büyük rol oynayan ülkeleri, bölgede müttefik oldukları diğer ülkelerdeki insan hakları ihlallerini görmemezlikten gelmekle suçlayarak, bildirideki imzacı ülkelerden, bu ülkeleri gündemlerine almalarını istedi.
Freiherr: Raporlar endişe verici
Cenevre’de ki BM İnsan Hakları Konseyi’nde cuma günü düzenlenen toplantıda 47 ülke, İran ve Rojhelat’taki insan hakları ihlallerinden dolayı İran rejimini kınamıştı.
AB ülkeleri de dahil olmak üzere Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, İsrail ve birçok Latin Amerika ülkesinin yanı sıra 47 ülkeyi temsilen konuşan Alman Temsilci Michael Freiherr, “Son protestolarla bağlantılı olan keyfi tutuklamalar, haksız yargılamalar, zorla alınan itiraflar, işkence ve kötü muameleye ilişkin raporlar oldukça endişe vericidir” ifadelerini kullanarak İran rejimine, gerçekleri araştırma, masumları serbest bırakma ve failleri yargılama çağrısı yaptı.
Fransa İran rejimi Büyükelçisini çağırdı
Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanlığı bu hafta İran rejiminin insan hakları ihlallerini protesto etmek için Paris’teki İran rejimi Büyükelçisi’ni çağırdı. Reuters’ın üç haber kaynağından aktardığı haberinde, Paris’in “tehlikeli ve sürekli ihlaller” olarak nitelendirdiği endişelere işaret edildi.
Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian 22 Eylül’de, 2019’da ki hükümet karşıtı protestoların ardından meydana gelen insan hakları ihlallerinin daha da arttığını ve konuyla ilgili daha fazla adım atılması gerektiğini vurgulamıştı.