بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

UNICEF’in Rojava raporu: 9 Ekim’den sonra Bin 792 ağır insan hakkı ihlali yaşandı

UNICEF’in Rojava raporu: 9 Ekim’den sonra Bin 792 ağır insan hakkı ihlali yaşandı
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Fonu, Türk ordusu ve cihatçı haydut çetelerin 9 Ekim’de Rojava’ya düzenlediği işgal harekatına ilişkin bilançoyu yayımladı. Bin 792 ağır insan hakkı ihlali olduğunun belirtildiği raporda bu ihlallerin çocukların öldürülmesi, okul ve sağlık tesislerinin vurulması ve daha bir çok ihlal olduğu belirtildi.
posted onNovember 23, 2019
noبۆچوون

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Fonu (UNICEF), Türk ordusu ve cihatçı haydut çetelerin 9 Ekim’de Batı Kürdistan’a (Rojava) yönelik başlattığı işgal harekatına ilişkin bilançoyu içeren rapor yayımladı.

792 ağır insan hakkı ihlali olduğunun belirtildiği raporda bu ihlallerin çocukların öldürülmesi, okul ve sağlık tesislerinin vurulması ve daha birçok ihlal olduğu belirtildi.

UNICEF Suriye Temsilcisi Fran Equiza, 9 Ekim'den bu yana Türk ordusu ve cihatçı çetelerien Rojava’ya saldırısında en az 10 çocuğun öldüğünü ve 28’inin de sakat kaldığını söyledi.

BM’nin Çocuklara Yardım Fonu tarafından hazırlanan raporda, Eylül ayı itibariyle çocuk hakları ihlallerinde bin 792 ağır ihlal olduğunun doğrulandığı belirtildi. Söz konusu ihlaller, çocukların öldürülmesi, yaralanması, çalıştırılması, kaçırılması, okullara ve sağlık tesislerine yönelik saldırıları kapsıyor.

Rojava’da 31 bin 680’i çocuk, 18 bin 860’ı kadın olmak üzere yaklaşık 75 bin 438 kişinin yerlerinden edildiğinin belirtildiği UNICEF raporunda, 15 binden fazla kişinin Güney Kürdistan’a geçtiği ve buradaki kamplara yerleştirildiği kaydedildi.

Raporda, 48 bin 884 kişinin Haseke’den, 19 bin 471 kişinin Rakka’dan, 7 bin 83 kişinin de Halep’ten yerinden göç ettiği belirtildi.

117 bin 132 kişinin Suriye’ye geri döndüğü belirtilen raporda, bu oranın yarısının Türk devletinin kontrolündeki bölgelere yerleştirildiği kaydedildi.

Güney Kürdistan’daki Berdereş Kampı’nda 10 bin 127, Gewliyan Kampı’nda bin 881 ve diğer kamplardaki 3 bin 751 göçmen bulunduğu kamplardan çıktı.

13 bin 630 göçmenin mülteci olarak başvuruda bulunduğu belirtilirken, bu oranın yüzde 34’ü Qamişlo, yüzde 33’ü ise Serê Kaniyê’den.

Gre Spi ile İm For karayolunda çatışmaların sürdüğü ve bunun on binlerce kişinin göç etmesine neden olduğu belirtildi.

Qamişlo, Serê Kaniyê ve Grê Spi’de yere döşenen bombaların ve mayınların patlaması sonucu bazı siviller yaşamını yitirdi.

Söz konusu bölgelerde başta elektrik olmak üzere zorunlu hizmetler yapılmadığı ve eğitim kurumların kapatıldığı kaydedildi.

Raporda, bölgedeki çatışmalardan ne olursa olsun sivillerin can güvenliğinin sağlanması gerektiği vurgulandı.