رفتن به محتوای اصلی

Atom Enerjisi Ajansı İran ile anlaştı; nükleer tesislere ani denetim izni kalkıyor

Atom Enerjisi Ajansı İran ile anlaştı; nükleer tesislere ani denetim izni kalkıyor
posted onFebruary 22, 2021
noدیدگاه

 

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran ile nükleer tesislerdeki denetimlerine devam edebilmek için anlaştı. Fakat bu anlaşma beraberinde ajansın, ani denetimler yapma iznini de kaldırdı.

Anlaşmanın süresi 3 ay ve bu süre zarfında ABD ile İran’ın nükleer anlaşmaya tekrar dönmesi için görüşmeler yapması bekleniyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın ani denetimler yapma yetkisini elinden alacak kararın Salı günü İran Meclisi’nde kabul edilmesi bekleniyor.

Tahran’da müzakereler yapan ajans yöneticisi Rafael Grossi, bu anlaşma ile tesislere erişimlerinin daha da zorlanacağını ve artık ani denetimler yapamayacaklarını belirtti. Grossi, her şeye rağmen yeterli miktarda denetim yapabileceklerini de ekledi. 

İran, ABD, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği 2015 yılında İran’ın nükleer silah elde edemeyecek şekilde nükleer program yürütmesi üzerine anlaşmıştı.

Fakat 2018 yılında Eski Başkan Donald Trump, anlaşmadan tek taraflı bir şekilde çekilmiş ve İran’a ağır yaptırımlar uygulamıştı.

Joe Biden yönetimi ise anlaşmaya tekrar dönme eğiliminde fakat İran ilk adımın ABD’nin atmasını ve bunun için İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasını istiyor.