رفتن به محتوای اصلی

Ermenistan-Azerbaycan çatışmaları yeniden başladı: Azeri helikopteri düşürüldü

Ermenistan-Azerbaycan çatışmaları yeniden başladı: Azeri helikopteri düşürüldü
Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde çatışmalar yeniden alevlendi. Türk devletinin kışkırtması nedeniyle çıkan çatışmalarda Azerbaycan’a ait bir helikopterin düştüğü belirtiliyor. Ermenistan seferberlik ilan etti.
posted onSeptember 27, 2020
noدیدگاه

Türk devletinin Azerbaycan’ı kışkırtması sonucu Azerbaycan ile Ermenistan ordu güçleri arasında Dağlık Karabağ bölgesinde çatışmalar yeniden başladı. Çatışmalar sırasında Azerbaycan’a ait bir helikopterin düştüğü belirtiliyor.

Ermenistan yönetimi, yeniden başlayan çatışmalarla yapıtı açıklamada Azerbaycan’ın hava ve topçu saldırısı başlattığını savunurken Azerbaycan ise bütün cephe boyunca Ermenistan ordusu tarafından gerçekleştirilen topçu saldırısına karşılık verdiğini iddia etti.

Ermenistan Azerbaycan'a ait bir savaş helikopterinin yanı sıra bazı zırhlı araçların da imha edildiğini belirtirken, çatışmaların artmasından dolayı Ermenistan sıkıyönetim ve seferberlik ilan etti.

Hem Azeri hem de Ermeni yetkililer, yaşanan çatışmalarda sivil can kayıpları olduğunu açıkladı.

İki ülke arasında sınır bölgesinde Temmuz ayında da çatışmalar gerçekleşmiş, bu çatışmalarda 16 kişi hayatını kaybetmişti.

Her iki ülke, Ermenistan’ın kontrolünde bulunan ve yerleşik halkı çoğunlukla Kürt ve Ermenilerden oluşan Dağlık Karabağ’ın kendi toprakları olduğunu savunuyor.

1990'larda başlayan büyük çatışmalar ardından Ermenistan bölgeyi kontrolüne almış, bu süreçte yaşanan çatışmalarda 30 bin kişi yaşamını yitirmiş, bir milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

İki ülke 1991 yılında dağılan Sovyetler Birliği'ne bağlıydı. O tarihten bu yana Dağlık Karabağ sorunu çözülebilmiş değil.

ABD ve Rusya’dan çatışmaların durdurulması çağrısı

Yaşanan son çatışmalar ardından ABD, Rusya ve Fransa gibi Avrupa ve dünya ülkelerinden çatışmaların tehlikeli bir boyuta varmadan sonlandırılması çağrıları geldi.

Papa Francis de iki ülkeye sorunlarını barış içinde çözme çağrısında bulundu.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Aliyev’e Türk devletinin Azerbaycan’la dayanışma içinde olmaya devam edeceğini söylediği belirtildi.