بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Reuters: AB, Ankara-Trablus anlaşmasını ret etmeye hazırlanıyor

Reuters: AB, Ankara-Trablus anlaşmasını ret etmeye hazırlanıyor
Reuters Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Türk devleti ile Libya'daki Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin deniz sınırları üzerine vardığı anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıklamaya hazırlandığını duyurdu.
posted onDecember 13, 2019
noبۆچوون

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Türk devletinin deniz sınırları üzerine vardığı anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıklamaya hazırlandığı bildirildi.

Reuters haber ajansı AB'nin perşembe günü yapacağı açıklamanın taslağına ulaştığını duyurdu. Habere göre AB, anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunun Yunanistan'ın tarafında yer alarak anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıklamaya hazırlanıyor.

Türk devleti, Libya’nın başkent Trablus ve çevresi olmak üzere ülkenin yüzde 6’lık bir toprak parçasını kontrol eden Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile 27 Kasım'da imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat nedeniyle Atina ve Ankara arasındaki gerginlik tırmanıyor. Yunanistan anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiği gerekçesiyle Birleşmiş Milletler'e (BM) başvuruda bulunmuştu.

Almanya'nın tepkisi

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, Ankara ve Trablus'a AB üyesi ülkelerin egemenlik haklarına saygı gösterme çağrısı yaptı. Sözcü, deniz sınırlarının etkilenen bütün sahil devletlerinin katılımı ile uluslararası hukukla uyumlu olması gerektiğini belirtti.

Doğu Akdeniz'de tansiyon artıyor

Yunanistan bu anlaşmanın üzerine Libya Mutabakat Hükümeti büyükelçisini ülkesine geri göndermişti. Yunanistan anlaşmanın Girit'in varlığını göz ardı ettiğini ve Yunanistan'ın kıta sahanlığını ihlal ettiğini belirtiyor.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yapılan anlaşmayla Türk devletinin Doğu Akdeniz'deki yetki alanını maksimum düzeye çıkardıklarını belirterek, bu mutabakat muhtırasıyla Türk devletinin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullandığı tezini ileri sürmüştü.

Türk devletinin Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama ve sondaj faaliyetleri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yanı sıra, AB'nin tepkisine yol açmış ve AB Türk devletine yaptırım kararı almıştı.