آواتودی*
حسن روحانی با اختیاراتی که از علی خامنهای رهبر رژیم گرفته، در حال آماده کردن افکار عمومی و بویژه تندروهای حکومتی، در آستانه برقراری تماس دولت او با دونالد ترامپ و احتمالا یک دیدار میان او یا ظریف با رییس جمهوری آمریکا در هفتههای آینده است.
تنها یک روز بعد از آنکه جواد ظریف وزیر خارجه حکومت با اجازه رهبر نظام راهی شهر بیاریتز در فرانسه، محل اجلاس سران هفت کشور صنعتی جی7 شد و با وزیران خارجه و دارایی فرانسه و سپس با امانوئل مکرون رییس جمهوری این کشور دیدار کرد، حسن روحانی تاکید میکند که «بخاطر منافع ملی» آماده است با «هر کسی ملاقات کند».
در حالی که ظریف بعد از نشست چهار ساعته در بیاریتز، شامگاه یکشنبه از فرانسه راهی دیدار از چین شد، حسن روحانی دوشنبه 4 شهریور/ 26 اوت در تهران گفت «باید از هر ابزاری استفاده کرد؛ اگر بدانم که به یک جلسهای بروم و با کسی ملاقات کنم که کشور من آباد، و مشکلات مردم حل میشود، دریغ نخواهم کرد».
این در حالی است که رژیم بیش از 40 سال است منافع ملی را قربانی مصالح اسلام شیعی و فدای حمایت از تروریستهای منطقهای کرده است.
اما به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسن روحانی در سخنان روز دوشنبه خود افزود «قبول داریم که دشمن بر ما و ملت فشار میآورد. ولی آیا ما باید بنیشینم؟ میایستیم تا به اهداف و منافعمان برسیم...دست قدرت و دست دیپلماسی باید هر دو با هم باشد؛ کسانی که تصور میکنند یک دست برای حل و فصل مشکلات کافی است، اشتباه میکنند...باید مذاکره کرده و راه حل پیاده کنیم».
روحانی در اشاره به مخالفت تندروترهای رژیم گفت «گروهی در گوش خود پنبه کردهاند و بیرون هم نمیآورند. میپرسند ما از مذاکره با شش قدرت بزرگ (یعنی شامل آمریکا) چه سودی بردیم و خاصیت آن مذاکرات چه بود؟ ما بعد از مذاکره، به جای یک میلیون بشکه نفت، دو میلیون و هشتصد هزار بشکه نفت صادر کردیم، میلیاردها دلار پول به کشور آورده شد؛ هر ماه حدود یک میلیارد دلار از پولهای حبس شده آزاد شد...».
البته حسن روحانی نگفت که از صدها میلیارد دلار پول بدست آورده ایران از بعد از برجام تا اواسط پاییز 1397، (اتا حدود شش ماه بعد از خروج آمریکا) که تحریمهای سخت آمریکایی علیه ایران دوباره برقرار شد، آیا رژیم در راه بهبود حال مردم خود بهره گرفت یا آنکه آن را خرج گروههای تروریستی و نیابتیاش درسراسر منطقه و نیز خرج برنامههای نظامیگری خود کرد؟ و بخش بزرگی از آن نیز به جیب سران رژیم و اعوان و انصار آنها رفت.
همزمان با سخنان حسن روحانی در تهران، دونالد ترامپ دوشنبه در آخرین روز از اجلاس سران کشورهای جی7 در بیاریتز در سخنانی که صادقانه به گوش میرسید، تاکید کرد که او خواهان یک ایران قوی است که مردم آن وضع خوبی داشته باشند نه اینکه در رنج و فشار زندگی کنند؛ وی همچنین گفت که دولت آمریکا برنامهای برای ساقط کردن جمهوری اسلامی ایران ندارد. این اظهارات ظاهرا پاشیدن دانه از سوی او برای رژیم ایران تا با آمدن به پای میز مذاکره با او، رسوا شوند.
اظهارات دونالد ترامپ در حالی که تایید کرد که امانوئل ماکرون رییس جمهوری فرانسه از روز شنبه این هفته او را در جریان دعوت از جواد ظریف برای حضور روز یکشنبه در نشست بیاریتز قرار داده بود، نشان از آن دارد که تلاشهایی در جریان است تا ملاقاتی میان ترامپ با حسن روحانی یا دستکم میان ترامپ با ظریف در هفتههای آینده انجام شود. این امر از این نظر مشهود است که ترامپ تاکید کرد که در بیاریتز در جستجوی ملاقات با ظریف نبوده و انجام چنین ملاقاتی روز گذشته «زود» میبود. همزمان، علی ربیعی سخنگوی دولت روحانی دوشنبه در تهران گفت برنامهای برای دیدار ظریف و مقامات آمریکایی در نشست بیاریتز در میان نبود.
خامنهای دو ماه پیش در دیدار با شینزو آبه نخست وزیر ژاپن که برای میانجیگری به تهران رفته بود، گفت ترامپ را لایق آن نمیداند که حتی پیامی از او دریافت کند یا پیامی برای او بفرستد.
خامنهای همچنین به تازگی گفت که مذاکره با آمریکا را «سم» میداند و افزود مذاکره با دولت کنونی آمریکا را «سم مضاعف» میداند.
همانگونه که آواتودی روز یکشنبه نوشت، ظریف بیتردید با مجوز خامنهای راهی بیاریتز شد، ارزیابی ما این است که روحانی آگاهانه دارد خود را بلاگردان خامنهای میکند تا آبروی رهبر در نظر تندروهای رژیم حفظ شود؛ سخنان دوشنبه روحانی نشان از آن دارد که خامنهای بنا به توصیف خودش در حال نشان دادن یک «نرمش» دیگر است اما این بار نرمشی بشدت غیر«قهرمانانه» است و نیز نشان اذعان رژیم و حاکمیت او به وخامت شدید اوضاع اقتصادی ایران و ابراز نگرانی از نبود پولی در دست و بال حکومت برای پرداخت حقوق کارمندان و معلمان و برای تامین کالاهای اساسی در شش ماه آینده، بویژه در فصل زمستانی که نزدیک میشود.
_______________________