بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Irak’tan, Türk SİHA’ları için 100 milyon dolarlık bütçe 

Irak’tan, Türk SİHA’ları için 100 milyon dolarlık bütçe 
posted onDecember 15, 2021
noبۆچوون


Irak Bakanlar Kurulu’nun, Türkiye’den 100 milyon dolar değerinde silahlı insansız hava aracı (SİHA) alımı için bütçe ayırdığı iddia edildi. 
 
Konuyla ilgili TRT Haber'e konuşan savunma siyaseti analisti Hakan Kılıç, böyle bir anlaşmanın, sıradan bir savunma anlaşması olmayacağını, Afrika veya Avrupa ülkelerine insansız hava aracı (İHA) satmaktan çok farklı bir hamle olacağını söyledi. 
 
Türkiye ile iyi ilişkiler paylaşan bir ülke olan Azerbaycan’ın, Türkiye'nin insansız hava araçlarını satın alan ilk komşusu olduğunu hatırlatan Kılıç, “Ancak dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın komşu olarak görmek doğru değil. Azerbaycan uzak da olsa alırdı, satabilirdik. Dostluğumuzun komşulukla ilgisi yok kan bağı var. Dolayısıyla aslında Türkiye eğer gerçekleşirse ilk kez gerçek bir komşu ülkeye SİHA satmış olacak” dedi. 
 
Kılıç, bu noktada Irak dışında güven duyulup satış yapılabilecek bir komşumuzun en azından şimdilik olmadığı görüşünde. Satışın gerçekleşmesi halinde süreci Irak’ın bu araçları bize karşı kullanmayacağını düşünecek kadar ilişkimizin düzeldiğini veya güvendiğimizin de göstergesi olarak yorumlamanın mümkün olduğunu söylüyor. 
 
Ağustos ayında Irak medyası, Savunma Bakanı Juma Anad Saadoun'un Türkiye ile Bayraktar TB2 insansız hava aracı ve T129 ATAK helikopteri alımı konusunda uzlaşmaya vardığını bildirmişti.