بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Suudi Prens Katar’a ambargoyu kaldırdı: KİK zirvesi birlik zirvesi olacak

Suudi Prens Katar’a ambargoyu kaldırdı: KİK zirvesi birlik zirvesi olacak
İran rejimiyle ilişki geliştirdiği ve teröre destek verdiği gerekçesiyle Körfez ülkeleri tarafından Katar'a uygulanan ambargo Suudi Arabistan'ın kara, deniz ve hava sınırlarını açmasıyla son buluyor. Suudi Veliaht Prens bin Selman, Körfez İşbirliği Konseyi zirvesinin birlik zirvesi olacağını söyledi. Katar Emiri de zirveye katılıyor.
posted onJanuary 5, 2021
noبۆچوون

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır 2019 Haziran'ından itibaren Katar ile olan kara, hava ve deniz sınırlarını, İran İslam Cumhuriyeti ile ilişki geliştirdiği ve teröre destek verdiği gerekçesiyle kapatmış, bu ülkeyle ekonomik ilişkilerini kesmişti.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kara, deniz ve hava sınırlarının bu akşam itibarıyla açılması için anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır Muhammed es-Sabah, yaptığı televizyon konuşmasında Kuveyt ve Katar emirlerinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğini belirtti.

“Suudi Arabistan ile Katar arasındaki kara, deniz ve hava sınırlarının bu akşam itibarıyla açılması için anlaşmaya varıldı” ifadelerini kullanan Kuveytli Bakan, Katar ile Suudi Arabistan arasındaki tüm meseleleri çözüme kavuşturma konusunda uzlaşıldığını aktardı.

Bin Selman: KİK zirvesi sözde ve eylemde birlik zirvesi olacak

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ise Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yayımlanan açıklamasında, 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) zirvesinin birlik toplantısı olacağını söyledi. Suudi Prens, “KİK zirvesi, sözde ve eylemde birlik zirvesi olmanın yanı sıra refah sürecini güçlendirmenin de zirvesi olacak” dedi.

Körfez ülkelerinin güvenlik ve istikrarının sürmesi temennisinde bulunan Bin Selman, yarınki zirvede Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile Körfez ülkeleri liderlerinin bölgesel zorluklara karşı dayanışmada birlik olma beklentilerinin ortaya konulacağını kaydetti.

Bin Selman, Suudi Arabistan'ın, KİK ve Arap ülkelerinin yüksek çıkarlarını koruma yönünde bir politika izlediğini ifade etti.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin de zirveye katılacağı bildirildi.

Reuters: Anlaşma Salı günü imzalanacak

Trump yönetiminden adının açıklanmaması koşuluyla Reuters'e konuşan üst düzey bir yetkili de söz konusu krizi çözmek için salı günü Suudi Arabistan'da bir anlaşma imzalanacağını belirterek “Körfez İşbirliği Konseyi çatlağında bir atılım yaşadık” dedi.

Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner Suudi Arabistan'a gidiyor

ABD ile müttefik olan 4 Arap ülkesinin Trump yönetiminin son döneminde böyle bir karar almasıysa dikkati çekti. Anlaşma gereği Katar da kriz nedeniyle uluslararası hukuk çerçevesinde açtığı davaları geri çekecek.

Bu kapsamda Trump'ın damadı ve danışmanı olan Jared Kushner ve 3 kişilik bir ABD heyeti Suudi Arabistan'a gidecek.

Kriz dönemi Türkiye'den Katar'a destek

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017'de, terör gruplarını desteklediği ve İran rejimiyle yakın ilişkiler kurduğu gerekçesiyle Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.

Kriz döneminde Türk devleti ise ekonomik çıkar elde etmek için Katar'a destek çıkarak, bazı gıda ve temel ihtiyaç malzemelerini hava yoluyla bu ülkeye göndermişti. Kuveyt ise krizin başından bu yana çözüm için taraflar arasında ara buluculuk çabaları yürüttü.

41. KİK zirvesinin, yarın Suudi Arabistan'ın kuzeybatısındaki El-Ula kentinde Körfez ülkeleri liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilmesi bekleniyor.