بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Berlin ve Atina’dan Ankara’ya yeni Navtex ilanıyla ilgili yaptırım uyarısı

Berlin ve Atina’dan Ankara’ya yeni Navtex ilanıyla ilgili yaptırım uyarısı
Türk devletini Doğu Akdeniz'de yeniden Navtex ilan etmesi ardından bölgede tansiyon yeniden yükseldi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, AB yaptırım kararının öne alınmasını isterken Alman mevkidaşı Heiko Maas, Türk devletinin bu kararını “son derece dehşet verici” bulduğunu söyledi.
posted onOctober 14, 2020
noبۆچوون

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Salı günü Kıbrıs'ın ardından Yunanistan'a yaptığı ziyarette Türk devletinin, Doğu Akdeniz’de yeniden sismik araştırma adı altında Navtex ilan etmesiyle ilgili yaptığı açıklamada Türk devletinin bu adımını son derece dehşet verici bulduğunu belirterek Türk devletinin bu eyleminin diyaloğu imkansız hale getirdiği vurguladı.

Türk devletinin Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan ile doğrudan görüşmeleri provokasyonlar yoluyla zorlaştırdığını belirten Maas AB'nin, Türk devletinin Doğu Akdeniz politikasını gözden geçirmesi ve olası yaptırımlar için Aralık ayı ortasına kadar Türk devletine süre tanıdığına işaret ederek Türk devletinin bu eylemlerden vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Dendias: AB yaptırımları erkene alınsın

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Maas ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada, Türk devletinin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz kaynakları konusunda yaşanan anlaşmazlığın giderilmesi için diyalog istemediğini tavırlarıyla gösterdiğini, ve daha ziyade diyaloğu baltalamaya çalıştığını söyledi.

Dendias, “Maalesef Türkiye'yi nasıl yeniden yola sokabileceğimizi önlemleri masaya yatırarak göstermek durumundayız” diye konuştu.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis konuyu Perşembe ve Cuma günleri düzenlenecek AB liderler zirvesinde gündeme getireceğini açıklamıştı. AB içinde Yunanistan, Kıbrıs ve Fransa, Türk devletine yönelik yaptırımların devreye sokulmasında ısrar ediyor.

Almanya ise Doğu Akdeniz ve Ege'deki gerginliğin yatıştırılması ve tarafların doğrudan diyalog kurması için haftalardır arabuluculuk çalışmaları yürütüyordu. AB Dönem Başkanı Almanya, Ekim ayı başındaki AB zirvesinde Türk devletine karşı yaptırım çağrıları karşısında diyaloğa öncelik verilmesi yönünde politika izlemişti. Türk devletinin yeni Navtex ilanı ardından Almanya’nın AB liderler zirvesinde nasıl bir tutum sergileyeceği merak konusu.