بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Erbil Kürt zirvesinde Peşmergenin Kerkük'e dönüşü masaya yatırıldı

Erbil Kürt zirvesinde Peşmergenin Kerkük'e dönüşü masaya yatırıldı
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani’nin Erbil’de gerçekleştirdiği toplantıda Peşmerge güçlerinin Kerkük’e geri dönüşünün masaya yatırıldığı bildirildi.
posted onOctober 13, 2020
noبۆچوون

Irak’ın Kürt Cumhurbaşkanı Berhem Salih, dün Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewaz Fayık’ın Erbil’de gerçekleştirdiği zirvede Peşmerge güçlerinin Kerkük’e geri dönüşünün masaya yatırıldığı bildirildi.

Dün Kürdistan Bölge Yönetimi’nin başkenti Erbil’de Başkan Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve Parlamento Başkanı Rewaz Fayık, Erbil’de bulunan Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile bir araya gelerek Erbil ile Bağdat arasında varılan Şengal anlaşması başta olmak üzere Başûr ve Irak genelindeki siyasi ve askeri ve ekonomik meseleleri masaya yatırmıştı.

Erken seçim, Irak’taki diplomatik misyonların korunması, yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını ve ekonomiye etkilerinin de tartışıldığı görüşmeyle ilgili Rûdaw’a açıklamalarda bulunan ancak ismini açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, 4 Kürt liderin 3 ana başlığı ele aldığını belirterek, bunları Şengal anlaşmasının ardından Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde durumun normalleşmesi, memur maaşları ve 2021 bütçesi üzerinde uzlaşma ve son olarak gelecek yıl Haziran’da yapılması kararlaştırılan erken seçimler olduğunu söyledi.

Üst düzey yetkili, toplantıda Kürdistan Bölge Yönetimi idaresi dışında kalan ve ‘tartışmalı bölgeler’ diye tabir edilen Kerkük gibi Kürdistan topraklarında durumun normalleşmesi ve Irak ordusunun bir parçası olarak Peşgmerge güçlerinin bu bölgelere geri dönüşünün yoğun bir şekilde tartışıldığını belirtti.

Ayrıca Kürt liderlerin 2020 mali yılı içerisindeki Kürdistan Bölge Yönetimi memur maaşlarının bütçenin açık vermesini engellemesinin yolları, 2021 bütçesini ve Kürdistan Bölge Yönetimi’nin bu bütçedeki payı ile petrol gelirlerinin teslim edilmesi gibi meseleleri konuştuğunu dile getiren üst düzey Kürt yetkili, toplantıda aynı zamanda gelecek yılki seçimler, seçim yasası ile seçim bölgelerini bölüştürme mekanizmasının oylanması yoluyla bu seçimlerin düzenlenmesi için en kısa zamanda yapılacak hazırlıklar ve Yüksek Federal Mahkeme’nin hakimleriyle ilgili dosyanın çözümünün de görüşüldüğünü söyledi.

Dünkü görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada, “Kürt liderler, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi gelişmeleri, mali, güvenlik ve zor sağlık koşullarını görüştüler. Katılımcılar, Irak merkezi hükümetin ve anayasal kurumların, Irak’taki dost ülkelerin temsilcilikleri ile diplomatik misyonlarının çalışmalarını ve görevlerini yapabilmeleri için uygun ve güvenli bir iklim oluşturulması başta olmak üzere, güvenlik ve istikrarı koruma yolunda attığı adımlara yönelik Kürdistan Bölge Yönetimi’nin desteğini vurguladılar” denildi.

Açıklamaya göre görüşmede ayrıca erken seçimler için hazırlıkların yapılması ve bu seçimin düzenlenmesi için gerekli alt yapının kısa zamanda hazırlanması, Erbil ile Bağdat arasında varılan Şengal’de normalleşme ve yerinden edilenlerin geri dönüşü için imzalanan anlaşmaya destek verilmesi vurgulandı.

Geçtiğimiz hafta Bağdat ile Erbil, Şengal’deki durumun normalleşmesi amacıyla bir anlaşma imzaladı. Anlaşmada, Şengal’de ortak bir yönetim kurulması hususunda uzlaşı sağlanmasını ve yerinden edilenlerin geri dönüşü ile Şengal’in yeniden inşasının başlatılması için yasa dışı silahlı grupların ilçeden çıkarılması öngörülüyor.