بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

IAEA müfettişleri İran’daki 2 nükleer tesiste incelemelere başladı

IAEA müfettişleri İran’daki 2 nükleer tesiste incelemelere başladı
İran rejimi Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salehi, UAEA müfettişlerinin üzerinde anlaşılan iki nükleer tesisten birini ziyaret ettiklerini belirterek, müfettişlerin inceleme yapılacakları ikinci tesisi de birkaç gün içerisinde ziyaret edeceklerini söyledi.
posted onSeptember 20, 2020
noبۆچوون

ABD yönetiminin, İran İslam Cumhuriyeti ile yapılan nükleer anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler’in (BM) bugün sona eren İran rejimine yönelik silah ambargosunun yeniden yürürlüğe girdiğini açıklamasının yankıları sürerken İran rejimi, nükleer faaliyetlerini incelemek üzere İran’a gelen BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) müfettişlerinin iki nükleer tesiste incelemelere başladığını duyurdu.

İran rejimi Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salehi, IAEA müfettişlerinin üzerinde anlaşılan iki nükleer tesisten birini ziyaret ettiklerini açıklayarak, ikinci tesisi de birkaç gün içinde ziyaret edeceklerini söyledi.

Salehi, “IAEA'dan müfettişlerin bugün gelip ziyarete karar verilen iki nükleer tesisi ziyaret ettiklerini ve özel bir şey bulmadıklarını iddia etti.

Konu hakkında fazla ayrıntı vermeyen İran rejim yetkilisi, sadece incelemenin yapılacağı ikinci nükleer tesiste yapılacak inceleme ziyareti için zaman çizelgesi belirlendiğini ancak bu tesisin de resmi olarak açıklanmadığını belirtti.

İran rejim yetkilileri daha önce IAEA’nın İsfahan eyaletine bağlı Şahr-Reza kenti ve başkent Tahran yakınlarındaki başka bir nükleer tesisi ziyaret etmek istediğini belirtmişti. Uluslararası basına yansıyan bazı bilgilere göre, IAEA’nin ziyaret etmek istediği nükleer tesisten birinin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun İran rejimini, bu tesiste nükleer silah üretmekle suçladığı Turkuzabad tesisi olması bekleniyor.

İran rejimi ile IAEA yetkilileri, 26 Ağustos’ta gerçekleştirdikleri görüşmeler ardından yaptıkları ortak basın toplantısında, iki tarafın IAEA müfettişlerinin iki nükleer tesiste incelemelerde bulunması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

İran rejimi ile IAEA arasında varılan bu anlaşmanın IAEA Başkanı Rafael Grossi'nin Tahran'a yaptığı iki günlük ziyaretin ardından gerçekleşmesi dikkat çekmişti.