بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

AİHM’den Erdoğan ile görüşen Başkanı Spano için ‘standart uygulama’ savunması

AİHM’den Erdoğan ile görüşen Başkanı Spano için ‘standart uygulama’ savunması
Türk devletinin Kürtlere karşı gerçekleştirdiği gayri hukuki uygulamalarda Ankara’nın lehine verdiği kararlarla gündeme gelen AİHM’nin başkanı Robert Spano’nun Erdoğan ve Kürt belediyelerini gasp eden Kayyumlarla görüşmesine tepkiler artarken AİHM, ‘standart uygulama’ diyerek Spano’yu savundu.
posted onSeptember 15, 2020
noبۆچوون

Son dönemlerde özellikle Kürtlere yönelik gayri hukuki kararlarıyla gündeme gelen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Başkanı Robert Spano’nun Türkiye ziyaretinde Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ayağına gitmesi ve Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin gasp edilmesi ardından belediyeye kayyum olarak atanan Mahmut Demirtaş ile görüşmesine büyük tepkiler gelirken AİHM, ‘standart uygulama’ diyerek Spano’yu savundu.

AİHM tarafından, Financial Times gazetesine yapılan açıklamada, “AİHM Başkanı Robert Spano’nun Avrupa Konseyi (AK) üyesi ülkelerin siyasi yetkilileri ve yargı yetkilileriyle bir araya gelmesi standart bir uygulama” savunması geldi.

Açıklamada, Spano’nun ziyaret davetini ‘iktidardaki kişilerin mahkemeleri kontrol edemeyeceği ve AİHM kararlarına saygı gösterilip bunların uygulanması gerektiği yönünde çok önemli bir mesaj vermek için kabul ettiği’ ifadeleri kullanıldı.

AİHM’in Financial Times’a açıklaması, gazetenin AİHM kararlarına rağmen Türk devleti tarafından esir alınan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Kürt lider Selahattin Demirtaş’la ilgili haberi bağlamında geldi.

Financial Times haberde, Spano’nun Türkiye ziyaretinde Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, üst düzey Türk yargıçlar ve Kuzey Kürdistan’ın (Bakur) Mardin kenti Büyükşehir Belediyesi’nin gasp edilip, Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk’ün görevden uzaklaştırılması ardından Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Mahmut Demirtaş ile görüşmesinin tepki çektiğini hatırlattı.

Başak Demirtaş’tan Spano’ya iğneleyici davet

Öte yandan Kürt lider Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, Türkiye'yi ziyaretinde Erdoğan ve kayyumla görüşen AİHM Başkanı Robert Spano’yu Diyarbakır'a davet etti.

Twitter hesabından paylaşım yapan Başak Demirtaş, Spano'ya AİHM’in verdiği kararları uygulatmayan Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümet yetkilileriyle görüştünü ancak durumu bir de kendilerinden dinlemesini istedi.

Başak Demirtaş AİHM Başkanı Robert Sopano’ya, “Sizi Diyarbakır misafirperverliğiyle ağırlamak isterim” dedi.