بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Beşar Esad’ın yeni gözdesi Rami Maxluf’un kardeşi İhab Maxluf

Beşar Esad’ın yeni gözdesi Rami Maxluf’un kardeşi İhab Maxluf
Suriye rejimi Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, büyük sorunlar yaşadığı Rami Maxluf yerine kardeşi İhab Maxluf’a büyük ihaleler verdirtiği bildirildi. İhab Mahluf, Syriatel şirketinin sahibi ağabeyi Rami Maxluf ile yaşadığı sorunlar nedeniyle Syriatel’in Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.
posted onAugust 23, 2020
noبۆچوون

Suriye rejimi Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, büyük sorunlar yaşadığı kuzeni Rami Maxluf yerine kardeşi İhab Maxluf’a büyük ihaleler verdirtiği bildirildi.

Esad’ın, ağabeyi Rami Maxluf ile anlaşmazlığa düşen İhab Maxluf ve  Kuveytli bir işadamıyla serbest piyasaları işletmek için sözleşme yapma kararı aldığı aktarıldı.

İran İslam Cumhuriyeti ile yoğun askeri ve ekonomik ilişkilerinden dolayı 2008’den beri ABD’nin yaptırım listesinde yer alan ve Baba Esad’ın teşviki ile Suriye ekonomisini ele geçirmesine rağmen Suriye’de hep sahne arkasında duran Rami Maxluf ile oğul Esad arasında büyük bir mücadele başlamış, Şam Menkul Kıymetler Borsası, Rami Maxluf'un Bank Audi, Byblos Bank, Arab Bank ve Fransabank’ın da aralarında olduğu 12 banka ve özel finans kurumundaki hisselerine el koymuş, Maxluf’un sahibi olduğu Syriatel GSM şirketine Telekomünikasyon ve Devlet Posta Düzenleme Kurumu tarafından 185 milyon dolar vergi cezası verilmiş hata iş Rami Maxluf’un ‘taşınır ve taşınmaz tüm mal varlığına tedbir amaçlı el konulmasına kadar varmıştı.

Yeni gözde ağabeyi ile sorun yaşayan İhab Maxluf

Suriyeli ekonomisinde uzman kaynaklar, Suriye rejiminin, Devlet Başkanı Beşşar Esed'in kuzeni Rami Maxluf ile arasında anlaşmazlıklar yaşanmasının ardından Ekonomi Bakanlığı'nın Maxluf ile yapılan sözleşmeyi iptal etmesi sonrasında İhab Maxluf ve Kuveytli bir işadamıyla serbest piyasaları işletmek için sözleşme yapma kararı aldığını söylediler.

Aynı kaynaklar, Dışişleri Bakanlığı'nın serbest piyasayı işletmek için sunulan ondan fazla teklifi iptal etme ve ihaleyi son yıllarda Suriye rejimini destekleyici bir siyasi bir tutum sergileyen İhab Maxluf ve Kuveytli ortağına verme kararı aldığını bildirdiler.

İhab Maxluf geçtiğimiz aylarda Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Syriatel Şirketi'nin Başkan Yardımcılığı görevinden, kardeşi Rami’den gördüğü muameleden kaynaklı yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle istifa ettiğini açıklamıştı. İhab Maxluf, “Dünya malı, benim Esed yönetimine olan sadakatimi sarsamaz” ifadelerini kullanmıştı. 

Bunun üzerine Rami Mahluf, Suriye Enformasyon Bakanlığı'nın Syriatel’e kayyum atama kararı almadan önce, kardeşinin yerine oğlu Ali'yi atadığını açıklayarak kardeşine yanıt verdi. Rami Maxluf ayrıca, uygulanan baskının kardeşinin kendisinden uzaklaşmasına neden olduğunu da belirtti.

Esad-Maxluf savaşı

Suriye Ekonomi Bakanlığı, Haziran ayı sonunda, hükümetin Devlet Başkanı Esed'in kuzeni ile aylarca anlaşmazlıklar yaşadıkları süreçte Rami Maxluf'a ve sahip olduğu şirketlere tedbir uygularken serbest piyasaları işletme sözleşmelerini de sonlandırmıştı.

Ekonomi Bakanlığı, Şam, Tartus, Lazkiye ve diğer bölgelerdeki serbest piyasalara yatırım yapan özel şirketlerle ve mülkiyeti ile idaresi Rami Maxluf'ta olan Lübnan ve Ürdün sınır kapılarıyla ilgili yapılan sözleşmelerin iptalini içeren kararın bir nüshasını yayınladı.

Kararda, üstü kapalı olarak Rami Maxluf’a atıfta bulunularak “Serbest piyasa yatırımcısının tesislerini mal ve para kaçırmak için bir araç olarak kullandığı kanıtlandı’ denilerek bu gerekçeyle sözleşmelerin fesih edildiği belirtildi.

Rami Maxluf, 2019 yazında hükümetin, savaş yıllarında ‘insani eylemler’ yürütmek için kurduğu ve başkanlığını yaptığı ‘el-Bustan Derneği’nin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana onunla çatışma halinde. Bununla birlikte el-Bustan Derneği’ne bağlı olan silahlı gruplar lağvedildi.

Suriye rejimi geçtiğimiz Aralık ayında Rami Maxluf, eşi ve ortakları da dahil olmak üzere bir dizi önde gelen işadamının ülkede 2011'den bu yana devam eden savaş sırasında vergi kaçırmak ve yasadışı kar elde etmekle suçlamasıyla taşınır ve taşınmaz mal varlıklarına el konulması için çeşitli kararlar aldı.

Rami Maxluf, gözlerden uzak kaldığı uzun yılların ardından, Nisan sonundan bu yana arka arkaya yayınladığı video kayıtları ve tartışmalı açıklamalarıyla yeniden ortaya çıkmıştı. Bu dönemde, kendisini devirmeye çalıştığını belirttiği Suriye rejimi ve lideri Beşar Esad’a sert eleştiriler yönelten Maxluf, Esed'den, hükümetin hazineye aidat olarak yaklaşık 180 milyon dolar ödemesini talep etmesi üzerine, sahibi olduğu dev telekomünikasyon şirketi Syriatel'i batmaktan kurtarmak için konuya müdahale etmesini istedi.

Mayıs ayına gelindiğinde Adalet Bakanlığı, Maxluf’a devlete olan borcu nedeniyle geçici olarak seyahat yasağı getirdi.

Rami Maxluf’un ekonomi imparatorluğu

Rami Maxluf, milyarlarca dolar değerindeki telekomünikasyon, elektrik ve emlak sektörlerindeki şirketlerin yer aldığı bir ekonomi imparatorluğunu yönetiyordu. Ayrıca Suriye'deki telekomünikasyon pazarının yaklaşık yüzde 70’ine sahip olan Syriatel grubuna başkanlık eden Maxluf, başta ‘Cham Holding’ ve ‘Ramak Yatırım Grubu’ başta olmak üzere birçok şirketin hisselerinin çoğunluğunu elinde tutuyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) iki gün önce Suriye istihbaratının Suriye rejimi lideri Beşşar Esed'in kuzeni Rami Maxluf'a ait tesis ve kurumlarda tutuklamalara devam ettiğini ve geçtiğimiz günlerde 39 subay ve memurun tutuklandığını bildirdi. SOHR, son tutuklamalarla birlikte tutuklanan Maxluf destekçilerinin sayısının 200’e yükseldiğine işaret etti.