بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

YPG’den onurlu adım: Ailelerden özür diliyoruz, tazmine hazırız

YPG’den onurlu adım: Ailelerden özür diliyoruz, tazmine hazırız
YPG Genel Komutanlığı, 27-28 Haziran 2013 tarihinde Amûdê kentinde bir birlikleri ile halk arasında 6 sivilin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olaylardan dolayı özür dilediğini açıkladı. YPG, bu yaranın sarılması için elinden geleni yapacaklarını ve maddi-manevi tazminat ödeneceğini belirtti.
posted onJune 28, 2020
noبۆچوون

Batı Kürdistan’daki (Rojava) Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Komutanlığı, 27-28 Haziran 2013 tarihinde Amûdê kentinde bir birlikleri ile halk arasında 6 sivilin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olaylardan dolayı özür dilediğini açıkladı. YPG, bu yaranın sarılması için elinden geleni yapacaklarını ve maddi-manevi tazminat ödeneceğini belirtti.

YPG Sözcüsü Nuri Mahmud videolu yaptığı açıklamada, yaşamını yitirenlerin ailelerinden özür dileyerek, Rojava tarihinde açılan bu yaranın sarılması için elinden geleni yapacaklarını ve maddi-manevi tazminat ödeneceğini duyurdu.

Amûdê’de yaşanılanları “Facia” olarak tanımlayan ve bir daha tekrarlanmaması gereken bir olay olduğunu belirten Nuri Mahmud, “YPG Genel Komutanlığı olarak, operasyondan dönen bir YPG birliği ile gözaltına alınan kimi eylemci gençlerin serbest bırakılması talebiyle Asayiş merkezi önünde eylem gerçekleştiren halk arasında yaşanan üzücü olayların sorumlusu olarak kendimizi görüyoruz. Suçsuz, günahsız insanların hayatını kaybettiği olayların sorumluluğunu kabul ediyoruz” diye belirtti.

YPG Genel Komutanlığı adına tüm Kürdistan halkı ve şehit ailelerinden özür dileyen Nuri Mahmud açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: “Rojava ve Kürdistan tarihindeki bu derin ve üzücü yaranın sarılması için üzerimize düşen her sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Tüm halkımızdan özür diliyor ve Amûdê halkına her türlü maddi ve manevi tazminatı ödemeye hazır olduğumuzu ilan ediyoruz. Halkımızın yüreğinde barış, huzur ve güvenlik yaratabilmek için her türlü bedel ve fedakarlığa hazırız. Bu halkımızın bize verdiği bir görev ve sorumluluktur. Üzerimize düşen her adımı atmaya hazırız.”

27-28 Haziran tarihlerinde daha önce gösteriye katıldıkları gerekçesiyle Rojava asayişi tarafından gözaltına alınan gençlerin bırakılması için ENKS öncülüğünde Amûde kentinde asayiş binası önünde bir gösteri düzenlenmişti. Göztericilere YPG müdahale etmiş açılan ateş sonucu 6 sivil yaşamını yitirmişti.

Ailelerden açıklama: Rojava yargısına inanıyoruz

YPG Genel Komutanlığı’nın özür ve tazminat açıklaması ardından üzücü olayda hayatını kaybeden sivillerin aileleri de yazılı bir açıklama yaparak Rojava Özerk Yönetimi’nin kendi yargı sistemine sahip olduğu ve kurbanların ailelerinin çağrısına yanıt vereceğine inandıklarını vurguladı.

Kurban ailelerinin açıklamasında bu olayda, Kürtler arasında fitne çıkarmak isteyen güçlerin parmağı olduğu ifade edilerek, olayda sorumluluğu olanların yargılanması istendi.

Rojava’da PYD ile ENKS a arasında Kürt Ulusal Birliği müzakereleri başladığında ailelerin görüşünü içeren yazılı bir dosyayı inisiyatif kuruluna sunduklarını belirten aileler açıklamada, olayın aydınlatılması için bir komite kurulmasını önerdiklerini söyledi.