بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

İran rejimi Meclis Başkanı: ABD ile müzakere yasak

İran rejimi Meclis Başkanı: ABD ile müzakere yasak
ABD’nin uyguladığı ekonomik yaptırımlar nedeniyle büyük bir krizle boğuşan İran rejiminin Meclis Başkanı Galibaf, ABD’nin müzakere talebinde bulunmamasına karşın ABD ile müzakerenin yasak olduğunu söyledi.
posted onJune 21, 2020
noبۆچوون

İran İslam Cumhuriyeti Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, ABD ile müzakerenin "yasak" olduğunu söyledi. ABD’nin İran rejimi ile müzakerelere uzak olduğunu defalarca deklere etmesine karşın Galibaf’ın bu garip açıklamada bulunması şaşkınlık yaratırken Galibaf, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ile de bağımsız olduğunu ispat etmesi halinde müzakere yapılabileceğini söyledi.

Galibaf, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, IAEA Yönetim Kurulunun İran'daki iki tesise "giriş izni verilmesi" yönündeki kararını eleştirdi.

Muhammed Bakır Galibaf, IAEA'nın bağımsız olduğuna dair kanaat getirilirse bu kurumla müzakere yapılabileceğini dile getirerek “IAEA Yönetim Kurulunun kararı Batı'nın güvenilmez olduğunu bir kere daha ispat etti. ABD ile müzakere kesin olarak yasaktır. Diplomasiye ve müzakereye karşı değiliz fakat ABD ile müzakerenin kesin olarak zararlı olacağına inanıyoruz. Avrupa Birliği (AB) ile müzakereler de güvenilmez oldukları bilinerek yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

İran rejiminin son 4 aydır IAEA raportörlerinin incelemesine açmadığı iki tesise "giriş izni verilmesi" çağrısında bulunan ve Almanya, İngiltere ve Fransa tarafından sunulan karar tasarısı, 19 Haziran'da IAEA Yönetim Kurulunda 2'ye karşılık 25 oyla kabul edilmişti.

Nükleer anlaşma

2018’de ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinin ardından Washington yönetimi, 2015’te dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın çabaları sonucu İran rejimi ile BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında imzalanan ve İran rejiminin nükleer faaliyetlerini düzenleyip denetim altına alan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiğini ilan ederek İran rejimine yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Anlaşmanın diğer taraflarından Washington'ı durdurmasını isteyen ancak bunda başarılı olamayan İran rejimi, Temmuz 2019'da nükleer anlaşmanın bazı maddelerini, 5 Ocak'ta da anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütlerini askıya aldığını açıklamıştı.

İngiltere, Almanya ve Fransa, 14 Ocak'ta İran rejiminin nükleer anlaşmadan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle İhtilaf Çözüm Mekanizması'nı işletme kararı almıştı.

İran rejimi ise ABD’nin uyguladığı ağır ekonomik yaptırımların kalkması ve rejimin anlaşmadaki menfaatlerinin korunması halinde yeniden anlaşmaya dönmeye hazır olduğunu duyurmuştu.