بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

ABD’de siyahi Floyd’un ölümü ardından protestolar yayıldı: İnzibat birlikleri devrede

ABD’de siyahi Floyd’un ölümü ardından protestolar yayıldı: İnzibat birlikleri devrede
ABD'nin Minneapolis kentinde, siyahi George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından ülke geneline yayılan gösteriler ve şiddet olayları üzerine Pentagon, aktif görevdeki askeri inzibat birliklerine Minneapolis'e konuşlanmaya hazır olmaları talimatı verdi.
posted onMay 30, 2020
noبۆچوون

ABD'nin Minneapolis kentinde, siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan olaylar 4. gününde de devam etmişti.

Olayların başlangıç noktası olan Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde yerel saatle 20.00'de başlayan sokağa çıkma yasağına rağmen bazı bölgelerde göstericilerin sokakta eylemlerine devam ettiği anlar kameralara yansımıştı. Kentin 5. bölgesindeki bir polis merkezinin etrafını saran göstericilerin binaya girmeye çalıştığı bildirilmişti.

Detroit’te bir kişi daha hayatını kaybetti

Floyd cinayetini protesto eylemleri devam ederken, Detroit’te eylemcilerin üzerine ateş açılması sonucu bir kişi hayatını kaybetti. Atlanta kentinde protestocular CNN televizyonunun merkez binasına saldırdı.

siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından ülke geneline yayılan gösteriler ve şiddet olayları üzerine Savunma Bakanlığı (Pentagon), aktif görevdeki askeri inzibat birliklerine Minneapolis'e konuşlanmaya hazır olmaları talimatı verdi.

ABD

 

Talimatlar konusunda doğrudan bilgi sahibi olan ve adlarının açıklanması istemeyen kaynaklara göre, Kuzey Carolina'da Fort Bragg, New York'ta da Fort Drum'da görev yapan askeri inzibattan, çağrılmaları halinde 4 saat içinde Minneapolis'e konuşlanmaya hazır olmaları istendi.

Colorado'da Fort Carson, Kansas'ta Fort Riley'deki askeri inzibata da 24 saat içinde hazır olmaları söylendi.

Talimatların, ABD Başkanı Donald Trump'ın Savunma Bakanı Mark Esper'e Minneapolis'teki karışıklığı bastırmak için askeri seçenekleri sormasının ardından sözlü olarak verildiği belirtildi.

"Floyd için adalet", "Nefes alamıyorum" ve "Polis şiddetine hayır" gibi sloganlar atan göstericiler, Floyd'un ölümünde sorumluluğu olan tüm polislerin yargılanması taleplerini dile getirmişti.

Öte yandan George Floyd'un boğazına ayağıyla bastırak ölümüne yol açan polis memurunun gözaltına alındığı bildirildi.

Pence: Şiddete müsamahamız yok

pence

 

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Minnesota'da siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddetiyle öldürülmesine ilişkin, "Amerika'da ırkçılığa ve ırkçılığa dayanan şiddete müsamahamız yok" açıklamasında bulundu.

Pence, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Floyd'un ve Georgia'da yolda yürüdüğü esnada öldürülen siyahi Ahmaud Arbery'nin ailelerine başsağlığı diledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın söylediği gibi adaletin yerini bulacağını vurgulayan Pence, "Amerika'da ırkçılığa ve ırkçılığa dayanan şiddete müsamahamız yok" değerlendirmesinde bulundu.

Pence, Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan protestoların şiddet eylemlerine dönüşmesine ilişkin ise, "Bu ülkede hukukun ve düzenin üstünlüğüne inanıyoruz. İnsanlara ve mallarına yönelik her türlü saldırıyı kınıyoruz. Amerikalıların barışçıl gösteri düzenleme ve seslerini duyurma hakkını her zaman destekleyeceğiz" ifadesini kullandı.

ABD’de polis şiddeti gündemde

46 yaşındaki George Floyd, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken bir polisin uzun süre diziyle ensesine basmasından dolayı dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken çevredekilerin cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.

Floyd'un polis şiddetiyle öldürüldüğü Minneapolis'teki gösterilerin 3'üncü gecesinde bir polis merkezi ateşe verilmiş ve bazı iş yerleri yağmalanmıştı.