Resmi temaslarda bulunmak üzere dün Bağdat’ta Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile görüşme gerçekleştiren ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı Adam Smith başkanlığındaki Temsilciler Meclisi heyeti, Kürdistan Bölge Yönetimi’nin başkenti Erbil’e geçerek Kürdistan Bölge Başkanı Nêçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.
Matt Gaetz, Elissa Slotkin ve dört Demokrat Parti üyesinden oluşan heyete ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Toler de eşlik etti.
Heyet, Erbil’de ilk olarak Başkan Neçirvan Barzani ile bir araya geldi. Gerçekleşen görüşmede Irak’ta yaşanan gelişmeler Erbil-Washington ilişkileri ve DAİŞ’in artan faaliyetlerinin konuşulduğu aktarılırken siyasi kulislerde, Türk devletinin Batı Kürdistan’a (Rojava) yönelik işgal saldırılarının da konuşulan konular arasında olduğu vurgulandı.
ABD Temsilciler Meclisi Heyeti daha sonra Başbakan Mesrur Barzani ile görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmede Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Peşmerge Bakanı Şoreş İsmail, Maliye Bakanı Awat Şêx Cenab ve Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi de hazır bulundu.
Ziyaretin başkent Erbil’de Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başkan Neçirvan Barzani, Başbakan Mesur Barzani, Parlamento Başkanı Rewaz Fayeq ve parti liderlerinin katılacağı toplantının öncesine denk gelmesi dikkat çekti.
Mesrur Barzani: ABD yakın müttefikimizdir
Görüşmenin ardından basın mensuplarına konuşan Başbakan Mesur Barzani, ABD heyeti ile Erbil-Washington ilişkilerini ele aldıklarını söyledi.
Barzani, “ABD’yi yakın müttefiğimiz olarak görüyoruz. DAİŞ’e karşı mücadelede de bize destek oldular. Kendileri de bu ilişkiye bağlılıklarını yinelediler. Kürdistan Bölgesi’ni desteklediklerini söylediler. Bölgenin istikrar ve güvenliğine önem verdiklerini vurguladılar” dedi.
DAİŞ lideri Ebubekir Bağdadi’nin öldürülmesinin DAİŞ’in tümden bitmesi anlamına gelmediğini dile getiren Mesur Barzani, DAİŞ’in artan faaliyetlerini yakından takip ettiklerini belirtti.
“Bölgeler razı olmadıktan sonra Anayasada değişiklik yapılamaz”
Devam eden kitlesel protesto gösterileri ardından Irak’ta başlayan anayasa değişiklikleri tartışmasıyla ilgili soruyu cevaplayan Başbakan Mesrur Barzani, anayasa değişikliklerinin ilgili bölgenin halkının onayını gerektirdiğine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Anayasa değişecekse bunun yolları var. Anayasa’da da bu mekanizma açıkça belirtilmiş. Irak’taki bölgeler ve vilayetler razı olmadıktan sonra değişiklik yapılamaz.”