بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Türkiye’nin el koyduğu İranlı akademisyene ait 18,7 milyar Euro’ya ne oldu?

Türkiye’nin el koyduğu İranlı akademisyene ait 18,7 milyar Euro’ya ne oldu?
posted onSeptember 10, 2021
noبۆچوون

 

Türkiye’nin 2008 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda, İranlı akademisyen Abbas Omidallah Kashi’ye ait olduğu belirtilen 18.7 milyar Euro’ya el koyduğu iddia edildi. İddialara göre, depoda muhafaza edilen para yıllar içerisinde buhar oldu.

Mezopotamya Ajansı’nın üç kaynak ve paranın sahibi olduğu belirtilen İranlı akademisyen Abbas Omidallah Kashi’ye dayandırdığı haberine göre, 12 Ocak 2008 tarihinde Almanya’nın Frankfurt kentinden İstanbul Atatürk Havalimanı’na inen bir uçakta tam 307 palete bindirilmiş, 100 Euro’luk banknotlar halinde 18.7 milyar Euro ele geçirildi.

Paranın Deutsche Bank AG Frankfurt tarafından gönderildiği ve paletlerin üzerinde alıcı olarak Abbas Omidalllah Kashi ismi yazdığı belirtilen haberde, paranın Türkiye’ye yatırım amacıyla getirildiği ancak, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve “özel yetkili” istihbarat birimleri tarafından el konulduğu bilgisine yer verildi.

18.7 milyar Euro araştırılmak üzere THY Gümrük Müdürlüğü deposuna taşınıp, muhafaza altına alındı. Ancak, resmi kayıtlarda halen depoda muhafaza altında olduğu gözüken paranın yerinde olmadığı yıllar içerisinde buhar olduğu belirtildi.

Paranın fotoğrafı, nakliye belgeleri, paraya el konulmasına ilişkin soruşturma dosyasında yer alan evraklar ile paranın sahibi olan Abbas Omidalllah Kashi’ye ait pasaport bilgilerini de paylaşan kaynaklar, bu bilgi ve belgelere nasıl ulaştıkları sorusuna, “bu işi komisyon karşılığında çözmek için aracılık yaptıkları” yanıtını verdi.

Kaynaklar, 13 yıl içerisinde kendileri gibi birçok aracının parayı almaya uğraştığını ancak, “Alan almış, harcayan harcamış. Siz de bu işten uzak durun. Bu parayı ne duydunuz ne de alabilirsiniz. Bu parayı isteyen kim varsa FETÖ’den içeri alacağız.” tehdidiyle karşılaştıklarını söyledi.

Paranın sahibinin kimliğine ilişkin bilgilerin de yer aldığı habere göre, para bir iş insanından öte İran’da Shahid Motahari Üniversitesi’nin Hukuk ve İslam Araştırmaları bölümünde doktora yapan Abbas Omidallah Kashi isminde bir akademisyene ait.

Kashi’nin ticaretle ilgili kayıtları İngiltere’ye uzanıyor. İranlı isim, bu ülkenin kurulan First Western Corporation Limited (İlk Batı Limited Şirketi) adlı şirkette 10 Temmuz 1997 ile 1 Şubat 1998 yılları arasında finans ve hizmet operatörü olarak çalışmış gözüküyor.

Kendisine ulaşan gazetecileri aracı sanan Kashi, "Bu varlıklar benim ve gerçek bir alıcınız varsa yüzde 70 indirimle sahipliğimi alıcıya devretmek istiyorum." yanıtını veriyor.

Kendisi ile konuşan kişilerin gazeteci olduklarını hatırlatmaları üzerine Kashi, sorulara cevap vermeyi kesiyor ancak bu yanıtı ile paranın akıbeti konusunda olmasa da varlığı ve el konulduğu iddialarını doğrulamış oluyor.