بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

SOHR: Son iki ayda Suriye’de 60 İran yanlısı unsur İsrail tarafından öldürüldü

SOHR: Son iki ayda Suriye’de 60 İran yanlısı unsur İsrail tarafından öldürüldü
Mayıs ve Haziran aylarında İsrail’in Suriye’de İran rejimi hedeflerine yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısında 60 İran rejimi yanlısı milisin öldürüldüğü bildirildi.
posted onJuly 28, 2020
noبۆچوون

Mayıs ve Haziran aylarında İsrail’in Suriye’de İran rejimi hedeflerine yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısında 60 İran rejimi yanlısı milisin öldürüldüğü bildirildi.

Şarkul Avsat’ın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) dayandırdığı haberine göre İsrail, Mayıs- Haziran ayları arasında Suriye’deki İran rejimi hedeflerine yönelik düzenlediği 10 hava saldırısında, rejime bağlı Fatimiyyun Tugayları, Hizbullah ve İran rejimi Devrim Muhafızları’ndan (Pasdaran) 60 İran rejim yanlısı unsur öldürüldü.

SOHR’a göre İsrail’in, Mayıs-Haziran tarihleri arasında İran rejimi ve güdümündeki grupların Kuneytra, Dera, Humus, Halep, Dêrezor, Hama, Şam ve kırsal kesimindeki varlığını hedef alan 10 hava saldırısında 60 İran rejimi yanlısı unsur öldürülürken, çok sayıda mühimmat ve silah deposu da imha edildi.

“Rusya, İsrail’in İran rejimine saldırılarını görmezden geliyor”

Suriye’nin farklı bölgelerindeki İran rejiminin askeri üs ve noktalarını hedef alan hava saldırılarının artmasının bazı faktörlere bağlı olduğuna dikkat çeken SOHR, İran rejiminin görünürde müttefiki olan Rusya’nın, İsrail’in İran rejiminin Suriye’deki askeri varlığını sınırlandırmak için düzenlediği hava saldırılarını görmezden geldiğini savndu. 

SOHR ayrıca İsrail’in İran rejiminin Suriye’deki varlığını kendisi için açık bir stratejik tehdit olarak gördüğünün altını çizerek, Suriye’deki iç savaşın başlamasından bu yana İsrail’in Suriye’de birçok hava saldırısı düzenlediğini kabul ettiğini hatırlattı. 

SOHR’un açıklamasına göre Rusya ve İsrail; ABD ve omurgasını Kürt Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (HSD) ile İran rejimi güdümündeki milis grupların mücadelesine sahne olan ve Suriye’deki petrol yataklarının büyük bir kısmının bulunduğu Fırat’ın doğusundan İran’ın çıkarılması konusunda aynı görüşe sahip. 

Rusya’nın Suriye genelinde, özellikle de Süveyda ve Dera’daki güç dengesini kendisine bağlı Beşinci Lejyon aracılığıyla değiştirme arzusu olduğunu ifade eden SOHR, aynı şekilde Halep’in güney kırsalındaki İran rejimi kalelerini kontrol ederek ve İdlib yakınlarına yeniden konuşlanarak geçici hegemonya politikasını uygulamaya çalıştığını bildirdi.

İran rejimi Suriyeli gençleri saflarına katıyor 

Rakip güçler, Suriye bölgelerinde, özellikle de ülkenin kuzeybatısında askeri operasyonlar ve anlaşmalarla meşgul iken bunu fırsat bilen İran, ülkenin güney ve kuzeydoğusunda Suriyeli gençleri silah altına alma hamlelerini artırdı ve güney bölgesi ile Fırat’ın doğusunda 11 bin 700 gence kadar ulaştı. 

Diğer yandan, Lübnan Hizbullahı ile işbirliği yapan bir kişinin dün sabaha karşı Dera’nın doğu kırsalında yer alan Hirak kasabasındaki evinde öldürüldüğü belgelendi.

Söz konusu suikast, kimliği belirsiz silahlı kişilerin Dera kırsalındaki Sanameyn şehrinde eski bir grup liderinin evine baskın düzenleyerek, 5 unsur ile birlikte öldürülmesinin ardından geldi. 

Kaynaklara göre Dera kırsalındaki Neva şehrinin kuzeyinde patlayıcı yüklü bir aracın infilak etmesi sonucu rejim güçlerinden 3 kişi öldü, 5’i de yaraladı.