بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Akdeniz kaynıyor: 12 ABD savaş gemisi Eisenhover uçak gemisiyle Girit açıklarında

Akdeniz kaynıyor: 12 ABD savaş gemisi Eisenhover uçak gemisiyle Girit açıklarında
ABD’nin 5600 personeli ve üzerinde 90 savaş uçağı bulunan nükleer uçak gemisi Eisenhower’ın 12 savaş gemisiyle birlikte Girit adası açıklarına gitmek üzere Süveyş Kanalı’ndan geçerek Akdeniz’e girdiği bildirildi. Yunanistan basını, Yunan Donanması Kıbrıs’a kadar yayıldığını duyurdu.
posted onJuly 26, 2020
noبۆچوون

ABD’nin 5600 personeli ve üzerinde 90 savaş uçağı bulunan nükleer uçak gemisi Eisenhower, 12 savaş gemisiyle birlikte Girit adası açıklarına gitmek üzere Süveyş Kanalı’ndan geçerek Akdeniz’e girdi.

Eisenhower’ın 12 savaş gemisiyle, Girit adası açıklarına geçerek burada Yunan Hava Kuvvetleri ile 8 gün sürecek tatbikata katılmak üzere Akdeniz’e girdiği aktarıldı.

Bu durumun, Washington’un süratli gelişmelere sahne olan Doğu Akdeniz’e ilgisinin göstergesi olduğu bildirildi.

Yunan Fileleftheros ve Haravgi haber ajanslarınının geçtiği haberlere göre, Eisenhower ve eşliğindeki 12 savaş gemisi, Girit’in güneyinde, Yunan “münhasır ekonomik bölgesi (MEB) sınırında” konumlanacak.

Haberlere göre ABD’nin Akdeniz’deki bu davranışının amacı, Türk devletini Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti kara sularında gerçekleştirdiği yasa dışı sondaj faaliyetlerine karşı uyarmak ve bu konuda caydırıcılığını göstermek.

Haberlere göre Doğu Akdeniz’i yaklaşık iki günde geçecek Eisenhower, Yunan Hava Kuvvetleri ile ortak tatbikat icra edecek.

Tatbikata Girit’deki Suda Hava Üssü’nden kalkacak 4 Yunan F-16 savaş uçağı ve uçak gemisinden havalanacak 4 adet F-18 savaş uçağı iştirak edecek.

Haberlerde ABD ile Yunanistan’ın ortaklaşa icra edeceği tatbikat için tarih verilmezken, Türk devletinin 18 Ağustos’ta Navtex ilan ettiği Yunanistan’a ait Meis Adası yakınlarındaki deniz bölgesinde Rusya’nın da füze denemesi yapacağı hatırlatıldı.

Berlin, Washington ve Londra hattında görüşmeler hızlandı

Yunan Protothema haber ajansı da dün okuyucularına duyurduğu haberde Türk devleltinin camiye dönüştürdüğü Ayasofya Kilisesi ve Meis adası nedeni ile Türk devletiyle Yunanistan arasında yaşanan gerginliğin tırmanmasından dolayı Almanya ve ABD’nin Türk devletinin tavırlarını kınadığı bilgisine yer verildi.

Haberde ayrıca ABD’nin nükleer güce sahip 5600 personeli ve üzerinde 90 savaş uçağı bulunan Eisenhower uçak gemisinin bugün içerisinde Girit Adası önlerine varıp burada konumlanacağı belirtildi.

12 ABD Savaş gemisi eşliğinde hareket eden Eisenhower Uçak Gemisi’nin Girit Adası’nın güneyinde Yunanistan Hava Kuvvetleri ile yaklaşık on gün sürecek ortak tatbikat yapacağı açıklandı.

Haberde ayrıca bir yandan tatbikat yapılırken bir yandan da Berlin, Washington ve Londra hattında da Türk devleti ile Yunanistan arasındaki gerginliği azaltmak için diplomatik görüşmelerin yoğunlaştırılacağı aktarıldı.

En önemli tatbikat

ABD’nin bu tutumu, Türk devleti ile Yunanistan arasında Akdeniz’de devam eden krizin tekrar canlanmasından bu yana ABD'nin ilk önemli askeri tatbikatı.

Türk devleti Salı günü, Yunanistan'ın Rodos adasının güneyinde ve Girit'in güneydoğusunda, 21 Temmuz - 2 Ağustos tarihleri arasında petrol ve doğal gaz arama çalışmaları yürüteceğini duyurmuştu. Türk devleti bu amaçla bir sismik araştırma gemisini bu bölgede konuşlandırılacağını belirtmişti.

 “Yunan donanması Kıbrıs’a kadar yayıldı”

Yunanistan’da yayın yapan Simerini gazetesi ise “Yunan Donanması Kıbrıs’a Kadar Yayıldı” başlıklı haberinde, “Kanaris” isimli fırkateynin, “ihtiyaç olması halinde Kıbrıs’ı savunmak” için 22 Temmuz günü saat 08.00’de Limasol kenti açıklarında seyrettiğini yazdı.

Gazete, “Aynı tavır 22 Temmuz 1974’te de sergilenseydi bugün Kıbrıs’ın yarısı işgal altında olmayacaktı. İşte, istek olursa Kıbrıs uzak değil ve Ankara net caydırıcı cevaplar alır” ifadelerine yer verdi.