رفتن به محتوای اصلی

İddia: Jeffrey YPG’ye Türk ordusunun Rojava’ya saldırmayacağı sözünü verdi

İddia: Jeffrey YPG’ye Türk ordusunun Rojava’ya saldırmayacağı sözünü verdi
Rojava’yı ziyaret eden ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin YPG yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde Türk devletinin bölgeye yeni bir operasyon düzenlemeyeceğini söylediği iddia edildi.
posted onSeptember 22, 2020
noدیدگاه

Batı Kürdistan’da (Rojava) Kürt Ulusal Birlik Partileri (PYNK) ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında devam eden ulusal birlik müzakerelerinin devam ettiği bir zamanda Rojava’yı ziyaret eden ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in PYNK ve ENKS yetkilileriyle görüşmelerinin yanı sıra Kürt askeri yetkilileriyle de görüşme gerçekleştirdiği bildirildi.

Rus haber ajansı Sputnik’in Türk devletinin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı’na (AA) dayandırdığı haberinde James Jeffrey’nin, Demokratik Suriye Güçleri’nin (HSD) omurgasını oluşturan Kürt Halk Savunma Birlikleri (YPG) yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, Türk devletinin Rojava’ya yeni bir askeri harekat düzenlemeyeceğinin sözünü verdiği iddia edildi.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, dün Rojava’nın Hesekê ve Dêrezor kentlerinde PYNK ve ENKS temsilcileriyle bir araya geldi.

İddiaya göre Hesekê'deki görüşmede PYNK ile ENKS'nin bir an önce uzlaşmaya varmasını isteyen Jeffrey, YPG yetkililerine Türk devletinin bölgede yeni bir askeri harekat düzenlemeyeceğini söyleyerek güvence verdi.

Habere göre Jeffrey, Dêrezor'da ise YPG’ye bağlı askeri konsey yetkilileri ve yerel meclis üyeleriyle buluştu. Buradaki görüşmede bölgede sükunetin önemini vurgulayan ABD’li temsilci, bölge halkına hizmetlerin temin edilmesinin gerektiğini söyledi.

PYNK ile ENKS, Kürt Yüksek Konseyi’ni kurdu

Öte yandan James Jeffrey’in Rojava’daki görüşmeleri devam ederken, PYNK ile ENKS’nin devam eden müzakerelerde Kürk Yüksek Konseyi’nin kurulması konusunda anlaşmaya vardıkları bildirildi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan PYNK Müzakere Heyeti Üyesi Sema Bektaş, PYNK ve ENKS’nin “Kürt Yüksek Konseyi” kurulması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Sema Bektaş PYNK ve ENKS’nin, Türk devleti ve güdümündeki cihatçı çetelerin işgali altında bulunan Serêkaniyê, Afrin ve Grê Spi’den göç eden yurttaşların geri dönmesi, Suriye’de izlenilecek Kürt siyasi stratejisi, Kürtlerin uluslararası arenada temsil edilmesi ve Kürtlerin ulusal kazanımlarının nasıl korunacağının yanı sıra Rojava’da kadınların temsiliyeti ve iç kuralların belirlenmesi gibi meseleleri kapsayan 6 maddelik bir anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Sema Bektaş, varılan bu anlaşma çerçevesinde Kürt Yüksek Konseyi’nin de kurulmasına karar verildiğini duyurdu.

Konsey’in 40 kurul üyesinin olacağını kaydeden Bektaş, 40 üyenin 16’sının PYNK’den 16’sının ENKS’den ve diğer 8’inin ise diğer siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden olacağını söyledi.

 

PYNK ile ENKS, Fransa, İngiltere ve özellikle ABD’nin teşvikiyle Rojava’da Kürt ulusal birliğinin sağlanması amacıyla yedi aydır müzakereler sürdürüyor.

Duhok Anlaşması

Ekim 2014'de Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi eski Başkanı Mesut Barzani liderliğinde Başûr’un Duhok kentinde düzenlenen toplantıda, Rojava’daki Kürt siyasi oluşumlarının ortak hareket etmelerini öngören “Duhok Anlaşması” imzalanmış ancak bu anlaşma bozulmuştu.

PYNK ve ENKS yetkilileri, devam eden Kürt ulusal birlik müzakerelerinin Duhok Anlaşması temel alınarak yürütülmesi kararını almıştı.