Skip to main content

Kazımi Erbil’de Mesud Barzani tarafından kabul edildi

Kazımi Erbil’de Mesud Barzani tarafından kabul edildi
Erbil-Bağdat arasındaki petrol, bütçe ve diğer askeri ve siyasi sorunları müzakere etmek için Erbil’e gelen Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Kürt lider Mesud Barzani tarafından kabul edildi.
posted onSeptember 10, 2020
nocomment

Merkezi Irak hükümeti ile Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi arasındaki sorunları müzakere etmek için Bölge Yönetimi’nin başkenti Erbil’e gelen Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Kürdistan Demokrat Parti (PDK) Genel Başkanı ve Kürdistan Bölge Yönetimi eski Başkanı Mesud Barzani ile görüştü.

Kazımi’yi geldiği Erbil’de, Erbil Uluslararası Havalimanı’nda Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ve bakanlar karşıladı.

İlk görüşmesini Başbakan Mesrur Barzani ile gerçekleştiren Irak Başbakanı ardından Kürt lider Mesud Barzani ile de görüştü.

Mustafa Kazımi ile Mesud Barzani görüşmesiyle ilgili Irak Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin genel durumu, terör örgütü DAİŞ’e karşı mücadele ve erken seçim meseleleri ele alındı.

Görüşmede Kazımi, Irak’taki reform ihtiyacına ve mevcut zorlukları aşmak için ortak hareket edilmesinin önemine dikkat çekti.

Kazımi, DAİŞ’e karşı mücadelede Peşmerge güçleriyle Irak güvenlik güçleri arasında üst düzey koordinasyonun ülke için güvenlik, refah ve kalkınmaya fırsat sağlayacağını söyledi.

"Kürdistan Bölgesi Irak'ın ayrılmaz ve temel bir parçasıdır” diyen Kazımi, taraflar arasındaki sorunların diyalog ve anayasa temelinde çözümünü istediklerini belirtti.

Mesud Barzani: Sorunların çözümü için iyi niyet sahibiyiz

Kürt lider Mesud Barzani ise, Kazımi’nin ziyaretinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, Kürdistan Bölgesi’nin sorunların çözümü için iyi niyet sahibi olduğunu vurguladı.

Mesud Barzani, Irak hükümetinin reform için çaba sarf etmesi gerektiğini ve federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi arasındaki çözülmemiş sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Erbil-Bağdat arasındaki sorunlar  

Erbil ile Bağdat arasında bütçe meselesi başta olmak üzere, askıda kalan sorunların çözümü için görüşmelerin sürdüğü bir dönemde Kürdistan Bölgesini ziyaret eden Irak Başbakanı Kazımi’nin ayrıca Duhok ve Süleymaniye kentlerini de ziyaret edeceği bildirildi.

Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani başkanlığında bir heyet önceki gün Bağdat’ta Kazımi ve Irak hükümet yetkilileri ile bir araya gelmişti.

Mustafa Kazimi, başbakanlık görevine geldikten sonra ilk kez Kürdistan Bölgesi’ne ziyarette bulunuyor.